Nyomtatás

A kürtőskalács is csatlakozott a Hungarikumokhoz

2015-12-16 1037

kurtos kalacsA Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította 2015 decemberében a kürtőskalácsot. Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtőskalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi. A kürtőskalács 1990 után indult világhódító útjára, és ma már sok országban megtalálható – indokolta Fazekas Sándor miniszter a hungarikumok közé sorolást.

Az index.hu összeállításából kiderül, nem volt könnyű útja a kürtőskalácsnak a magyar ételek büszkeségfaláig, a kalácssütők különböző szervezetei, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ugyanis már többször beadott pályázatot a Hungarikum Bizottsághoz, azt viszont vagy magától visszautasította a minisztérium, vagy az egyik szövetség megfúrta a másik pályázatát.

Az sem segíti annyira a kürtőskalács ügyét, hogy az nem annyira magyar különlegesség, ez ugyanis egy német eredetű édesség, amit Ausztriától Litvánián ár Romániáig sok helyen sütnek. Hogy végül melyik szövetség receptjét emelte hungarikummá a bizottság, azt egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy kürtő van benne és forog.

Az index.hu cikke a témáról itt olvasható teljes terjedelemben.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek