Nyomtatás

Az olimpia, ami megroppantotta a McDonald's-ot

2015-01-12 926

1984 la 1237578A marketing történetének egyik legcsúfosabb buktájaként szokás emlékezni a McDonald's 1984-es amerikai kampányára. Alapvetően jó ötletnek tűnt a cég marketingjét az olimpiára alapozni, hiszen elképesztő olimpiai lázban égett egész Amerika. Az ország akkor már több mint 50 éve nem rendezett olimpiát, ráadásul az előzőt, a moszkvait 1980-ban ki is hagyták.

A McDonald's az olimpia fő szponzoraként szállt be a játékba, de ez nem volt elég, bónuszként felépítette például az új olimpiai uszodát, amiért cserébe csak annyit kért, hogy annak McDonald's Olympic Swim Stadium legyen a hivatalos neve (az is volt 30 évig).

A nagy dobás azonban a "Ha Amerika nyer, te is nyersz" kampány volt, amit 1976-ban, a montreali olimpia alatt már nagy sikerrel teszteltek. A lényeg az volt, hogy az olimpia alatt minden mekis vásárláshoz járt egy kaparós sorsjegy, amin a lekaparás után egy sportág neve volt látható. Ha az adott versenyben amerikai arany született, a sorsjegy egy Big Macet ért, ha ezüst, egy sült krumplit, ha bronz, egy kólát. A kampány költségeit az 1976-os alapján számolták ki, amikor az amerikaiak 34 arany, 35 ezüst és 25 bronzérmet nyertek.

A teljes cikk az index.hu oldalán, a 'Ma is tanultam valamit' blogon olvasható >>

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek