2024. május 1., szerda - Fülöp

Promóció

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

383

A vidéki munkalehetőségekkel kapcsolatban nem feltétlenül a legpozitívabb jelzőket szokás használni, ám a Dunántúl hagyományosan is jó lehetőségeket kínál, legyen az állandó vagy szezonális állás. Érdemes persze nyitott szemmel járni.

Nyugati lehetőségek


Az ország munkaerőpiaca az utóbbi évtizedekben jelentős változásokon ment át, hiszen sok helyen helyeződtek át a hangsúlyok a korábbihoz képest, mely által új cégek jelentek meg, míg egyesek eltűntek vagy épp megújultak. Az a korábbi jellemzője azonban sajnos ma is igaz, mely szerint mint az álláshelyek mennyisége, mind minősége egyenetlen összképet mutat. Ez pedig elsősorban földrajzi alapon érhető tetten, a különbségek pedig valóban egészen egyértelműek, még ha csökkentek is.

Hazánk egyértelműen fejnehéz, hiszen a gazdasági tevékenység zöme és ezáltal a legtöbb vállalat is a fővárosban működik, mely a munkahelyek mennyiségére is rányomja a bélyegét. Budapest lényegében a megfelelő feltételeket kívánó hazai munkahelyek origójává vált, mely ma is sok álláskeresőt vonz. Mindenképpen érdemes persze kicsit elvonatkoztatni és tágítani a horizontot, bár az egyenlőtlenségeket ez sem oldja meg, sőt.

A keleti országrész régiói ugyanis hagyományos kevesebb álláshelyet tudnak felmutatni, melynek okán a kereslet nagyban meghaladta a kínálatot. A munkaerő elvándorlása emiatt sajnos abszolút reális jelenség a mai napig is, ám a helyzet az új piaci szereplők megjelenésével javulni látszik. Az ország nyugati része, vagyis a Dunántúl ugyanakkor hagyományosan is kiváló lehetőségeket tartogat és ma is tartja erős pozícióját. Ennek megfelelően pedig egy állás Nagykanizsa környékén is remek opció.

Egy speciális gazdasági modell


A Dunántúl területén található, gazdaságilag is jelentősebb városok többsége abszolút hagyományos módon tudta kiépíteni saját üzleti környezetét, ám Nagykanizsa némiképp más utat választott. Bár a város kiváló földrajzi elhelyezkedése miatt fontos kereskedelmi és ipari központ volt, gazdaságát számos veszteség érte. A hagyományosan is erős olaj- és élelmiszeripari üzemei az évek során visszaszorultak, így kisebb területeken, például a bútor- vagy fényforrásgyárt területén maradt meg jelentősebb termelés, így pedig jó néhány állás Nagykanizsa iparában is.

Tanulva a körülmények változásából fakadó esetleges problémákból, a város vezetése úgy döntött, hogy a jövőképük fókuszában az úgynevezett körforgásos gazdaság áll majd. Ez lényegében a lineáris gazdasági modell ellentéte, amely újrahasznosítás és a termékek életciklusának növelésével igyekszik optimalizálni a termelést, illetve minél kisebb ökológiai lábnyomot kialakítani. Ez lényegében a jövő gazdasági modellje, ám Nagykanizsa városa már most elkezdte a felkészülést.

Ennek megfelelően továbbra is sok állás Nagykanizsa iparához kötődik, hiszen ez a modell az új szereplők bevonzását és már meglévő területek erősödését is eredményezi. A városban ráadásul az oktatási és fejlesztési infrastruktúra is adott, így a jövőkép abszolút pozitív. Az ipartól elvonatkoztatva azonban kicsit már más viszonyokkal találkozunk, de a város fekvéséből adódóan akár szezonális munkákban is megtalálhatják számtásaikat az álláskeresők.

Közel a megoldás


Egy város és környékének munkalehetőségeit túlzás lenne kizárólag az ipar köré építeni, így természetesen jó néhány állás Nagykanizsa e szektorán kívül is elérhető. Mivel Zala vármegye részben a balatoni turizmusból is kiveszi a részét, így a szezon közeledtével ezekkel az álláslehetőségekkel is érdemes foglalkozni. Ahogy egy beugrós munka Budapest városában is sokakat vonz, úgy a balatoni szezon legalább ennyire lehet érdekes a turizmus és vendéglátás területén dolgozóknak.

Egy szezonális állás Nagykanizsa környékén tehát akár egy balatoni szezonnal is összefonódhat, hiszen a part egyik legfontosabb városa Keszthely nagyjából 50 km távolságra fekszik. Adott esetben persze az ingázás is megoldható, hiszen a szezonális, alkalmi munkák egyik sajátja, hogy a munkarend viszonylag rugalmas, de a nyári vakáció érkezésével a munkavállalók akár át is helyezhetik székhelyüket a Balaton partjára, hiszen ezek a hónapok kiváló bevételi lehetőségeket kínálnak a beugrós és állandó munkavállalóknak egyaránt.

Egy állás Nagykanizsa városában és környékén tehát nem feltétlenül felel meg egy szokványos dunántúli város felhozatalának, de ebben az ez esetben egy inkább pozitívan értendő. A speciális gazdasági modell, a város megannyi intézménye, szolgáltatója és a környéken adódó remek szezonális lehetőségek ugyanis egy kifejezetten színes, mással nehezen összehasonlítható palettát hoznak létre. Érdemes lehet tehát célzottan keresni a környék álláslehetőségeit, hiszen ki tudja mire bukkanunk egy ilyen kínálatban.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Palacsintamajális és Grillparádé, 2024. május 1.

Palacsintamajális és Grillparádé, 2024. május 1.

More details
Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

More details
Tabán fesztivál, 2024. május 1.

Tabán fesztivál, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details