Nyomtatás

Indulhat a pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése

2019-07-11 419

pecs4A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. elkészítette a világörökségi terület kezelési tervét, melyben összegezték, mely síremlékek esetében milyen beavatkozás szükséges. Pécs az elmúlt évtizedben számos pályázat keretében fejlesztette turisztikai infrastruktúráját, hogy a város turizmusban és kulturális iparban meglévő lehetőségeit minél jobban kihasználhassa,...

...és Pécset az ország és a régió legkiemelkedőbb kulturális turisztikai célpontjává tegye, valamint a város idegenforgalmán és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokon keresztül befolyó jövedelmét növelje – olvasható az MTÜ honlapján.

pecs2

A világörökségi gondnok feladatát betöltő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. elkészítette a világörökségi területre vonatkozó kezelési tervet.

A dokumentumban megfogalmazott elvárások teljesítése a feltétele a világörökségi cím hosszútávú meglétének.

A Pénzügyminisztérium pályázati felhívása lehetőséget biztosít a meglévő attrakciók (Cella Septichora, Ókeresztény Mauzóleum) jelentős mértékű fejlesztésére, a feltárt, de be nem mutatott sírkamrák látogathatóvá tételére és a kezelési tervben rögzített restaurálási feladatok elvégzése.


A fejlesztés elemei

A Cella Septichora Látogatóközpontot 2006-ban adták át. A mostani fejlesztés keretében keleti irányba bővítik a Látogatóközpontot, és a fejlesztés eredményeképpen létrejön egy közel 200 m2 nagyságú új kiállító- és foglalkozótér jön létre, ahol helyet kap a pályázat kötelező eleme a Múzeumi Shop, valamint egy múzeumpedagógiai foglalkoztató tér.

A bővítéssel megtekinthetővé válik két feltárt, ám visszatemetett sírkamra.

Az idegenforgalmi igények kielégítésére a teljes Látogatóközpontban fejlesztik az interaktív tartalmakat, az élményt fokozó elemeket, melyek közül kiemelendő a 3D mozi, a video mapping és a virtuális időkapszula játék.

pecs3

Az Ókeresztény Mauzóleum esetében kiemelt cél, hogy az egyedülálló emlék vonzóbbá váljon a turisták számára. Az interaktív fejlesztések mellett megvalósul a fogadóépületének fejlesztése, valamint a déli támfal elbontása és a műemlék Szent István tér felőli megnyitása egy lankás útvonal segítségével. Az itt található sírkamrák a két tér egybenyitásával válnak látogathatóvá. A fejlesztés a látogathatóvá tételen túl interaktív elemeket is tartalmaz.

A támogatás összege: 900 millió forint. A támogatás mértéke: 100% Határidő: 2020. június 30.

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek