2024. április 25., csütörtök - Márk

Turizmus

Digitális turizmus: akinél az adat, annál a hatalom

2019-07-11 534

digturA Citibank jövőkutatással foglalkozó 2016-os riportja megbecsülte, iparáganként mennyi időbe telik, hogy az addigi szereplők piaci pozícióját megingassák a digitális trónkövetelők. A turisztikai iparágban 4 év kellett ahhoz, hogy az addigi szereplők elveszítsék piacuk 10%-át. Nagy-Rácz Istvánnak, a dmlab alapítójának, a Kürt Akadémia Data Science képzések szakmai vezetőjének...

...a Forbes magazinban megjelent cikke szerint 10 év után a piac felét pedig már azok a digitális szereplők uralják majd, akik új üzleti modellekkel, digitális technológiákkal felvértezett innovációikkal bontják le a megszokott kereteket.

ferde

Élményközpontúság, adatokra alapozva

Élményekre vágyunk utazás közben. Persze még mindig kötelező program, hogy megnézzük a pisai ferde tornyot, de az utazók egyre nagyobb része vágyik olyan programokra, mint egy toszkán főzőkurzus. Ez utóbbi volt 2018-ban a legjobb utazási élmény a Tripadvisor szerint – emlékeztet a cikk.

Ahhoz, hogy személyre szabott élményeket nyújthassanak, a piaci szereplőknek elsősorban arra van szükségük, hogy tudják, mi érdekli az utazót: inkább egy olasz kisváros borászatában szeretne borokat kóstolni, vagy a tengerparton szeretné megtanulni a tájképfestészet alapjait. Az utazók megismeréséhez a róluk gyűjtött minél szélesebb körű adatokon keresztül vezet az út.

konyha2

Mobilon tájékozódunk

Az utazást megelőző tájékozódás és a vásárlás mindinkább az online térbe, azon belül is a telefonunkra költözik. A mobilos foglalások háromszor olyan gyorsan növekednek, mint a számítógépes foglalások.

A Tripadvisor szerint 2018-ban az utazási élmények 40%-át online foglalták le a turisták. Az utazók többsége más felhasználók visszajelzéseire alapozva a telefonján keresi meg a számára leginkább tetsző programokat – írja a szakember.


Adat – és ami mögötte van

Akinél az adat, annál a hatalom. A turisztikai szektorban kétféle adat gyűlik össze: a szolgáltatóké és az utazóké. Azok a cégek jutnak piaci előnyhöz, amelyek birtokolják és elemzik a szektor legnagyobb adatköreit.

vip

Az adatok segítségével lehetőségük van tűpontos targetálásra: az utazó aktuális igényei, az eddigi foglalásai és az előrejelzett utazási események alapján a legjobb helyen és időben tudják a legjobb ajánlatot adni.


Digitalizáció a légitársaságoknál

A Red Roof Inn szállodalánc marketingcsapata egy algoritmust fejlesztett ki, amivel valós időben képesek gyűjteni a repülőjáratokat érintő eseményeket (késések, törlések), és így célzott mobilkeresési hirdetésekkel a közeli szálláshelyeken 60%-os növekedést értek el a foglalásokban.

A légitársaságok egyik legégetőbb problémája a járattörlésekből adódó vásárlói panaszok kezelése.

Az Amadeus egy adatalapú megoldás segítségével előrejelzi a jövőbeli működési zavarokat és segít a légitársaságoknak abban, hogy ezeket időben kezeljék.

A megoldás egyik korai felhasználója, a Qantas légitársaság az átlagos járattörlések számát 22%-ról 3%-ra csökkentette.

qantas

Az adatok felhasználása nem csak a nagyok játszótere. A vásárlókról gyűjtött részletes adatok pontosan azt teszik lehetővé, hogy olyan réspiacokra koncentrálhassanak a szolgáltatók, ahol egyedi ajánlatokkal tudnak nagy profitot elérni.


Személyre szabott szállodai ajánlatok

A dinamikus árképzés nem idegen az utazási ágazatban. A legtöbb légitársaság és hotellánc már ma is személyre szabott árakat használ. Ehhez felhasználják a foglalások számának előrejelzése mellett a vásárlókról kapott információkat: ki milyen szolgáltatásokat, milyen árkategóriában vesz igénybe.

sarga

A Las Vegasban található El Cortez Hotel & Casino előrejelző elemző eszközöket használ az árstratégiájának beállításához. Csökkenti a kedvezmények számát azokra a dátumokra, amelyek nem igényelnek extra promóciót. Csökkenti a hét közepi díjakat, miközben növeli a hétvégi és ünnepi díjakat.

A különböző csatornák – a szálloda honlapja, a harmadik féltől származó foglalások és az utcáról besétáló vendégek – közötti megfelelő egyensúlyt igyekszik fenntartani.

Ezek a változások a bevételeik 30%-os, és a foglalt éjszakák számának 109%-os növekedését eredményezték

– mindezt az adatvezérelt döntéshozatalnak köszönhetően.

A big data számos új lehetőséget nyit meg az iparágban, amiből nem maradhat ki senki sem, aki szeretné megőrizni piaci részesedését – fogalmaz a szakember írásában.

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details