2024. március 29., péntek - Auguszta

Turizmus

A hazai Limes-helyszínek fejlesztését 2020-ban érheti utol a világörökségi cím

2019-07-11 412

limesA magyarországi Limes-helyszíneknek a világörökségi listára kerülésétől teljesen független azok turisztikai hasznosítása. Komáromban, Dunaújvárosban, Kölkeden, Nyergesújfalun nemsokára már a kivitelezés kezdődik, Verőcén, Óbudán és Nagytétényben még a közbeszerzési eljárások előkészítése zajlik. Amikorra várhatóan 2020 nyarán az UNESCO világörökségi listájára...

...kerülnek a hazai Limes-helyszínek, az új létesítmények, a „római élményt" kínáló attrakciók a kivitelezési szakban lesznek, a világörökségi cím utoléri a fejlesztéseket.

Karsai Árpád, a Magyar Limes Szövetség elnökségi tagja, a Duna-Limes Kulturális Tematikus Program fejlesztési koncepcióját kidolgozó team vezető tervezője kifejtette: a remélt világörökségi cím nem feltétele a turisztikai vonzás elérésének, hisz például az osztrák Petronell településen lévő Carnuntum római emlékét is évi 200 ezer látogató keresi fel, pedig nincs rajta az UNESCO listáján.

Kétségkívül a világörökségi cím „dobhat" a keresleten, sok turista szereti kipipálni bakancslistáján az újabb és újabb UNESCO-helyszíneket, de

a világturizmus attrakcióinak 99 százaléka nem függ össze a listára kerüléssel, hanem a vonzerő képességének egyéb komponensein nyugszik (különlegesség, megközelíthetőség, marketing stb.)

Németország, Ausztria, Szlovákia és hazánk 2018 januárjában nevezett a világörökségi címre az egykori Római Birodalom határainak e négy ország területére eső emlékeivel. A Magyarország által koordinált nevezés 98 helyszínt foglalt magába, a Dunának mintegy 1500 kilométeres szakaszán fekvő helyszíneket érintve, a részhelyszínekkel együtt 175 helyszínnel. Magyarország 65 világörökség-várományos helyszínnel, Szlovákia kettővel érdekelt.

A világörökségi címre pályázó helyszínekről az UNESCO július 5–7-én Bakuban ülésező Világörökségi Bizottsága szavazással döntött. A négy országot érintő dunai Limes nevezését a plenáris ülésen formai okból nem tárgyalták. Az ICOMOS nem utasította el, át kell dolgozni ahhoz, hogy egy év múlva elfogadják.


Átélhetővé válik a római kor

A mostani döntéstől függetlenül a következő időszak már a fejlesztésekről szól. Számos hazai helyszín élményszerű bemutathatóságára több település nyert támogatást a kormányzat által meghirdetett pályázatok keretében.

2020

Komáromban, Dunaújvárosban, Kölkeden és Nyergesújfalun nemsokára megkezdődik a kivitelezés összesen 1,5 milliárd forint GINOP-os pályázati forrásból kapott vissza nem térítendő támogatás segítségével. Verőcén, Óbudán és Nagytétényben még hátravan a közbeszerzési eljárás (ezek a települések Szentendrével, Visegráddal és Százhalombattával együtt egymilliárd forint támogatást kapnak).

A GINOP-os projektben konzorciumvezető Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. május végi közleménye szerint a fejlesztések eredményeképpen négy magyarországi Limes-helyszín (Komárom – Brigetio, Nyergesújfalu – Crumerum, Dunaújváros – Intercisa és Kölked – Altinum) válik látogathatóvá.

A négy, egységes arculattal kialakított helyszínen a statikus kiállítások mellett okoseszközökre fejlesztett alkalmazások, játékok és a kiterjesztett valóság eszközeivel ismerhetik majd meg a látogatók a római korban itt táborozó katonák és családjaik életét.

Mindenütt létesül ajándékbolt római kort idéző tárgyakkal, játékokkal, tematikus kiadványokkal, továbbá vendéglátó egység (büfé, kávézó) római étel- és italkínálattal. Lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások szakszerű animátorokkal, geocaching pont, közösségi terek, piknik park, infopont, kerékpáros pont, Limes túrapontként pecsételési lehetőség a túraútlevélbe. Ezenkívül a Római Birodalom korát és kultúráját bemutató különböző rendezvények, garantált programokat is terveznek.

Komáromban látványrégészeti park, szabadtéri rekreációs terület, valamint tematikus útvonal létesül, Nyergesújfaluban a tematikus kül- és beltéri játszóház legizgalmasabb része a homokkal borított stilizált régészeti lelőhely lesz, melyben a gyermekek a római kor ide rejtett ikonikus eszközeit, tárgyait tárhatják fel. A látogatóközpontból induló történeti tanösvény felvezet arra a dombra, ahol az egykori római erőd helyezkedett el.

asatas

Dunaújváros parkos romterületén különleges látogatóközpont épül, mely befogadja a múzeum rendkívül gazdag római kőtárát, emellett közösségi térnek és vendéglátóhelyszínnek is helyet ad. A limesről szóló bemutató film vetítése mellett a kiállított tárgyakat különleges IT-fejlesztések hozzák közel a látogatókhoz. A látogatóközpont mellett rendezvényteret, továbbá gyermekek és felnőttek részére tervezett különleges tematikus játszóteret is kialakítanak.

Kölkeden a hajdani erőd területén régészeti játszópark épül, mely alkalmas lesz iskolai kirándulások során különböző közösségi, ügyességi játékok megtartására. Az erőd visszaépített stilizált tornya attrakciós elemként, kilátópontként és játéktartozékként egyaránt funkcionálhat.

A négy települést érintő fejlesztések tervezett befejezési ideje 2021. június 30.

A Római Birodalom határainak egyes részei (Anglia, Skócia, Németország) már korábban az UNESCO világörökségi listájára kerültek. Ezek már turisztikai termékek: szolgáltatások, programok mérhető látogatószámmal, bevételekkel.

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details