2019. július 18., csütörtök - Frigyes

A hazai Limes-helyszínek fejlesztését 2020-ban érheti utol a világörökségi cím

limesA magyarországi Limes-helyszíneknek a világörökségi listára kerülésétől teljesen független azok turisztikai hasznosítása. Komáromban, Dunaújvárosban, Kölkeden, Nyergesújfalun nemsokára már a kivitelezés kezdődik, Verőcén, Óbudán és Nagytétényben még a közbeszerzési eljárások előkészítése zajlik. Amikorra várhatóan 2020 nyarán az UNESCO világörökségi listájára...

...kerülnek a hazai Limes-helyszínek, az új létesítmények, a „római élményt" kínáló attrakciók a kivitelezési szakban lesznek, a világörökségi cím utoléri a fejlesztéseket.

Karsai Árpád, a Magyar Limes Szövetség elnökségi tagja, a Duna-Limes Kulturális Tematikus Program fejlesztési koncepcióját kidolgozó team vezető tervezője kifejtette: a remélt világörökségi cím nem feltétele a turisztikai vonzás elérésének, hisz például az osztrák Petronell településen lévő Carnuntum római emlékét is évi 200 ezer látogató keresi fel, pedig nincs rajta az UNESCO listáján.

Kétségkívül a világörökségi cím „dobhat" a keresleten, sok turista szereti kipipálni bakancslistáján az újabb és újabb UNESCO-helyszíneket, de

a világturizmus attrakcióinak 99 százaléka nem függ össze a listára kerüléssel, hanem a vonzerő képességének egyéb komponensein nyugszik (különlegesség, megközelíthetőség, marketing stb.)

Németország, Ausztria, Szlovákia és hazánk 2018 januárjában nevezett a világörökségi címre az egykori Római Birodalom határainak e négy ország területére eső emlékeivel. A Magyarország által koordinált nevezés 98 helyszínt foglalt magába, a Dunának mintegy 1500 kilométeres szakaszán fekvő helyszíneket érintve, a részhelyszínekkel együtt 175 helyszínnel. Magyarország 65 világörökség-várományos helyszínnel, Szlovákia kettővel érdekelt.

A világörökségi címre pályázó helyszínekről az UNESCO július 5–7-én Bakuban ülésező Világörökségi Bizottsága szavazással döntött. A négy országot érintő dunai Limes nevezését a plenáris ülésen formai okból nem tárgyalták. Az ICOMOS nem utasította el, át kell dolgozni ahhoz, hogy egy év múlva elfogadják.


Átélhetővé válik a római kor

A mostani döntéstől függetlenül a következő időszak már a fejlesztésekről szól. Számos hazai helyszín élményszerű bemutathatóságára több település nyert támogatást a kormányzat által meghirdetett pályázatok keretében.

2020

Komáromban, Dunaújvárosban, Kölkeden és Nyergesújfalun nemsokára megkezdődik a kivitelezés összesen 1,5 milliárd forint GINOP-os pályázati forrásból kapott vissza nem térítendő támogatás segítségével. Verőcén, Óbudán és Nagytétényben még hátravan a közbeszerzési eljárás (ezek a települések Szentendrével, Visegráddal és Százhalombattával együtt egymilliárd forint támogatást kapnak).

A GINOP-os projektben konzorciumvezető Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. május végi közleménye szerint a fejlesztések eredményeképpen négy magyarországi Limes-helyszín (Komárom – Brigetio, Nyergesújfalu – Crumerum, Dunaújváros – Intercisa és Kölked – Altinum) válik látogathatóvá.

A négy, egységes arculattal kialakított helyszínen a statikus kiállítások mellett okoseszközökre fejlesztett alkalmazások, játékok és a kiterjesztett valóság eszközeivel ismerhetik majd meg a látogatók a római korban itt táborozó katonák és családjaik életét.

Mindenütt létesül ajándékbolt római kort idéző tárgyakkal, játékokkal, tematikus kiadványokkal, továbbá vendéglátó egység (büfé, kávézó) római étel- és italkínálattal. Lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások szakszerű animátorokkal, geocaching pont, közösségi terek, piknik park, infopont, kerékpáros pont, Limes túrapontként pecsételési lehetőség a túraútlevélbe. Ezenkívül a Római Birodalom korát és kultúráját bemutató különböző rendezvények, garantált programokat is terveznek.

Komáromban látványrégészeti park, szabadtéri rekreációs terület, valamint tematikus útvonal létesül, Nyergesújfaluban a tematikus kül- és beltéri játszóház legizgalmasabb része a homokkal borított stilizált régészeti lelőhely lesz, melyben a gyermekek a római kor ide rejtett ikonikus eszközeit, tárgyait tárhatják fel. A látogatóközpontból induló történeti tanösvény felvezet arra a dombra, ahol az egykori római erőd helyezkedett el.

asatas

Dunaújváros parkos romterületén különleges látogatóközpont épül, mely befogadja a múzeum rendkívül gazdag római kőtárát, emellett közösségi térnek és vendéglátóhelyszínnek is helyet ad. A limesről szóló bemutató film vetítése mellett a kiállított tárgyakat különleges IT-fejlesztések hozzák közel a látogatókhoz. A látogatóközpont mellett rendezvényteret, továbbá gyermekek és felnőttek részére tervezett különleges tematikus játszóteret is kialakítanak.

Kölkeden a hajdani erőd területén régészeti játszópark épül, mely alkalmas lesz iskolai kirándulások során különböző közösségi, ügyességi játékok megtartására. Az erőd visszaépített stilizált tornya attrakciós elemként, kilátópontként és játéktartozékként egyaránt funkcionálhat.

A négy települést érintő fejlesztések tervezett befejezési ideje 2021. június 30.

A Római Birodalom határainak egyes részei (Anglia, Skócia, Németország) már korábban az UNESCO világörökségi listájára kerültek. Ezek már turisztikai termékek: szolgáltatások, programok mérhető látogatószámmal, bevételekkel.

Forrás: turizmus.com

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

BETA évfordulós szerszámajánlatok!!!!!

ful2 1

 Minden év elején óriási várakozással veszik kézbe a BETA szerszámok rajongói a újonnan kiadott BETA Szerszámkatalógust, amit szinte a szerszámosok bibliájaként is tekinthetünk, hiszen nincsen olyan szerszám, vagy újdonság, amit ne találnánk meg, a most már közel 600 oldalas könyvben.

2019-től, mely a BETA szerszámtörténelmében kiemelkedő év, hiszen fennállásának 80. évfordulóját ünnepli, már nem csak az év elején, de az évközben kiadott katalógusok is az újdonságok csodáját képviselik a márka hű partnereknek.

Az alábbiakban a legújabb katalógusból mutatunk be néhány szerszámot, melyet rövidesen üzletünkben is elérhetnek, de addig is megrendelhető elérhetőségeinken.
 

BETA 42/B9-80° típusú, évfordulós csillag-villás kulcs készlet

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- 9 részes készlet, egyedi évfordulós csomagolásban

- 6-7-8-10-11-13-14-17-19 méretben

- a 19mm-es kulcs arany színben

- a belső csomagolás tépőzáras rollniban

- nettó akciós ára: 23.000.- Ft+áfa

- az ajánlat érvényessége: 2019.december 31.

 

BETA 2001/B20-80° típusú, évfordulós szerszámkészlet

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- 20 darabos szerszámkészlet összetekerhető, klasszikus bőr tokban

- BETA villáskulcsok: 55/6x7 - 8x9 - 10x11 - 12x13 - 14x15 - 16x17 - 18x19 mm 

- BETA 1128BMX műszerész olló

- BETA 1150 kombinált fogó 180mm

- 1201 és 1202 típusú csavarhúzók lapos és keresztélű

- nettó akciós ára: 38.000.- Ft+áfa

- az ajánlat érvényessége: 2019.december 31.

 

BETA 1293/D8-80° típusú, évfordulós csavarhúzó készlet

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- 8 részes csavarhúzó készlet

- 5 lapos és 3 kereszt élű csavarhúzóval

- ergonómiai, csúszás biztos nyéllel

- nettó akciós ára: 14.900.- Ft+áfa

- az ajánlat érvényessége: 2019.december 31.BETA C20L-80° típusú, évfordulós fém szerszámosláda

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- 550x200x210 mm

- fekete színben

- ötrekeszes

- nettó akciós ára: 16.400.- Ft+áfa

- az ajánlat érvényessége: 2019.december 31.


 

  BETA 96T/S5-80° típusú, évfordulós T-nyelű imbuszkulcs készlet

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- 5 részes T-nyelű imbuszkulcs készlet

- 2,5-3-4-5-6mm méretekben

- évfordulós dobozban

- nettó akciós ára: 12.800.- Ft+áfa

- az ajánlat érvényessége: 2019.december 31.

 

BETA C24S/7-80° típusú, évfordulós szerszámkocsi

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- 7 fiókos szerszámkocsi

- 7 teleszkópos, csapágyazott fiók

- a fiókok habgumival béleltek

- kerék átmérője 125mm 2 fix és 2 forgó (egyik fékes)

- mérete: 445x740x995mm

- központi zár elöl, biztonsági zárral

- statikus teherbírás: 800 kg

- beépített oldalsó flakontartó

- kiegészíthető 2400S-R/PC papírtekercstartóval

- Tömeg: 66 kg

- nettó akciós ára: 141.700.- Ft+áfa

- az ajánlat érvényessége: 2019.december 31.

 

További újdonságokért tekintse
meg katalógusainkat, vagy érdeklődjön elérhetőségeinken! ►►
 
 

 BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban     BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban  
 

betaspecialpromotion150216     BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

 
 
TERMESZ SZERSZÁMHÁZ
2040 Budaörs, Károly király u.27/A.
Tel: 06 / 23 414-640 
e-mail: 
[email protected]
web: 
www.termesz.hu

 

Mindenkor és Mindenhol BETA!
BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

 Sokáig csak úgy tekintettünk a BETA márkára, mint a kéziszerszámok vezető márkájára. Napjainkra azonban alig tudnánk olyan területét felsorolni életünknek, ahol valamilyen szinten nem jelenik meg az ismert narancssárga logó. Jelen összeállításunkban a kertészkedőknek szeretnénk BETA termékeket ajánlani, melyeket azonnal, készletről meg tudnak vásárolni a TERMESZ Szerszámházban, Budaörsön.
 
Egy kényelmes gumicsizma, amivel bátran lépkedhetünk a kertben, egy puha térdeplő, amin keresztül még a kavicsokat sem fogjuk érezni. Egy kényelmes, könnyített anyagból készült, mondhatni „kisvakond” kertésznadrág, amiben számtalan zseb található. Munkavédelmi kesztyű, szintén narancssárga színben, ami megvédi kezünket a sérülésektől is, de ugyanakkor nagyon jól szellőzik, továbbá egy műanyag szerszámos táska, amiben nagyon sok kerti szerszámot tárolhatunk.

 


BETA 7328EA Gumicsizma

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- Top Visibility stílusú gumicsizma

- orrvédővel, és nemesacél középtalppal

- 38-47-es méretig elérhető

- rendelhető még fekete színben is

- bruttó ára: 9.350.- Ft

- rendelési kódszámok:

7328EA – narancssárga színben

7328EN – fekete színben

 

 

BETA 2254T Térdvédő szőnyeg

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

-térdvédő szőnyeg

- csúszásgátló EVA anyagból

- 200 gr. súlyú

- mérete: 290x470x30 mm

- fekete-narancssárga színben

- akciós bruttó ára: 6.985.- Ft

- rendelési kódszáma: 2254T

 

 

BETA 7863E kertésznadrág

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- kertésznadrág könnyített kivitel

- 65% poliészter és 35% pamut

- XS – 4XL méretben elérhető

- térdvédőnek kialakított hellyel (nem tartozéka a nadrágnak)

- bruttó akciós ára: 13.590.- Ft

 

 

BETA CP15L szerszámos táska

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- 558x277x270mm méretben

- hosszított kivitelű, erős műanyagból

- 30 kg teherbírásig

- 3 darab kivehető kis rekesz, valamint egy darab belső tálca

- akciós bruttó ára: 15.494.- Ft

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

 

 

 

 BETA 9574O munkavédelmi kesztyű

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- erősített hüvelykujj és mutatóujj kialakítással

- érintőképernyős eszközök használatához is alkalmas műbőr végződéssel

- M-L-XL-XXL méretben elérhető

- gumis csuklórésszel

- elérhető narancssárga, vagy fekete színben

- bruttó ára: 7.030.- Ft

 

 

Ráadásként, amikor nagyon süt a nap, egy BETA napszemüveget szeretnénk ajánlani kedves olvasóinknak.

 

 

 BETA 9580S napszemüveg

BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

- UV400 védelemmel ellátott

- kényelmes műanyag keret

- tokkal együtt szállítva

- bruttó átadási ára: 6.305.- Ft

 

 

További újdonságokért tekintse
meg katalógusainkat, vagy érdeklődjön elérhetőségeinken! ►►

 

 

 BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban     BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban  
 

betaspecialpromotion150216     BETA szerszámok Budaörsön a Termesz Szerszámházban

 

 

TERMESZ SZERSZÁMHÁZ 
2040 Budaörs, Károly király u.27/A.
Tel: 06 / 23 414-640 
e-mail: 
[email protected]
web: 
www.termesz.hu

Az ideális "nyomtató munkatárs"Tűri a nyomdafestéket?

brenyaHa egy cégnek megnyerő az arculata, az már fél siker. A jól kialakított és összeszedett vizuális megjelenés (például a nyomtatott anyagok...


Milyen az ideális „nyomtató munkatárs”?

nyomtatAz olajozott ügymenet fontosságát senkinek sem kell taglalunk. Az irodákban zajló munka azonban sokszor speciális igényekkel jár...


A gondtalanság biztosítékai

 nyomtatojoTeljesítménykényszer alatt lévő irodai környezetekben a legkisebb fennakadás vagy probléma nagy feszültséget tud gerjeszteni...