Nyomtatás

Turisztikai központot fejleszt Balassagyarmat

2019-06-25 366

balassaaA Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 450 millió forint pályázati támogatást nyert el a balassagyarmati önkormányzat a Nyírjes Turisztikai Központ fejlesztésére. A beruházás eredményeként újdonságokkal gyarapodik a Szlovákiával határos Ipoly-parti város - erről tájékoztatta lapunkat Csach Gábor alpolgármester.

- A Nyírjes, Balassagyarmat üdülőterülete és jelentős értékekkel rendelkező természetvédelmi terület, ahol hat mesterséges tó, füvészkert és vadaspark is található.

balas

A projekt részeként mintegy nettó 300 millió forintot költenek majd a létesítmények fejlesztésére. Elsősorban olyan attrakciókat hoznak létre, amelyek valamilyen formában már működtek az 1970-1980-as években az üdülőterületen. Így például az autósoknak és a kerékpárosoknak negyven férőhelyes parkolót építenek. Emellett vízi színpadot is kialakítanak, ahol koncerteket és más rendezvényeket tartanak. De lesz játszóház és mesepark is, amely egyben interaktív közösségi térként szolgál és a leendő nyári táborok szervezésére is alkalmassá tesznek.

balassa

Az elképzelések szerint több, már meglevő sétáló ösvényt állítanak helyre és ezeket a kerékpárosok is használhatják. A projekt fő eleme viszont a közösségi látogatóközpont létrehozása lesz, amelyet a hat közül a legnagyobb tó partján alakítanak ki, a jelenlegi rossz állapotú csónakház helyén. Ezt a teret több irányból is megközelíthetik majd a látogatók. A játszóháztól egy lombkorona sétány és függőhíd vezet majd a központhoz, ahol bisztrót nyitnak és egész évben meleg ételekkel is várják a vendégeket. Emellett kilátót építenek, valamint pihenőhely is lesz a kerékpárosoknak, zuhanyzóval, öltözővel és illemhellyel. Egyedülálló attrakciónak ígérkezik a biciklisek égi pályája, - ennek még csak angol-száz neve van: skybike - amelyhez kétszáz méter hosszú drótkötél pályát építenek, s ezen a drótpályán lábbal hajtott függő kerékpárral tehetik majd meg a négyszáz méteres tó és erdő feletti kört.

Ennek a nagyszabású fejlesztésnek az a célja, hogy a Nyírjes üdülőterület adottságait még jobban kihasználják a jövőben. Az Ipolyerdő Zrt. egyébként 2012-ben füvészkertet és vadasparkot nyitott ezen a területen, amelyek ma már annyira népszerűek, hogy évente 10-12 ezer látogatót fogadnak. Ezek a látványosságok azt a célt szolgálják, hogy egy komplex programsorozat részeként, a város lakóinak pihenésén túl, az idelátogatóknak egész napos programot nyújtson a Nyírjes. A fejlesztésnek - amely várhatóan 2020-ban megvalósul -, egyéb következménye is lesz, miután az önkormányzat a Nyírjesben kívánja kialakítani Nógrád megye egyetlen szabad strandját is.

balassa2

Ezzel a beruházással a város vezetésének az volt a célja, hogy Balassagyarmat kielégítse az "egynapos turizmus" követelményeit, amit aztán az "egynapos turizmus" feltételeinek kialakítása követ. Mindezt elsősorban a szállóhelyek infrastrukturális fejlesztésével, a környék látnivalóinak és szolgáltatóinak szoros együttműködésével, a különböző tematikájú csillagtúra útvonalak kialakításával szeretnének biztosítani.

Forrás: turizmus.com

 

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek