Nyomtatás

Mi az a slow event, és mi köze Hévízhez?

522

A zalai kisváros amilyen kicsi, mégis olyan jelentős a magyarországi turisztikai piacon. Az elmúlt években viszont jelentősen átalakultak a rendezvényei, egy hosszabb ideje tartó, tudatos szemléletváltás miatt.

Ezekről a változásokról és a várható eseményekről beszélgettünk Pálffy Tamással, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjével.

Hévíz egyre inkább természetközeli, zöld, fenntartható, egészségtudatos, trendi arculatát erősíti. Ily módon alakítja a városról kialakult képet és a városi rendezvényeket is ilyen szemlélettel szervezi.

A gyorsuló világban felértékelődnek a „lassú élmények”. Így van ez Hévíz esetében is?

Mára közkedveltté vált a slow tourism, slow travel, slow city fogalma, amelyeknek Hévíz akár zászlóshajója is lehetne Magyarországon. A slow életmód képviselői ezt a lassabb, minőségibb, fenntarthatóbb szemléletet más területekre is igyekeznek becsempészni. Ilyen például a slow food a fast fooddal szemben vagy a slow events a nagyfesztiválokkal szemben.

Hévízen a Hévízi-tó Természetvédelmi Területe és az ide látogatók nagy száma mindenképp feltételezi a tudatos turisztikai személetet és tervezést, továbbá a vendégigények is jelentősen megváltoztak az utóbbi években.

Milyen irányban változtak a vendégigények?

Sokkal tudatosabban keresik az utazók a természetes, zsúfoltságmentes, fenntartható és személyre szabott szolgáltatásokat, a „lassú rendezvényeket”. Ez utóbbi lényege, hogy a vendégek száma kevesebb, a programkínálat családbarát, a szórakozás tartalmas és sok eseteben interaktív, a zajszennyezés kisebb, több viszont a környezettudatos megoldás, emberközelibb élmény.

Jár-e a szemléletváltás veszélyekkel?

Ha egy desztináció vonzerejét a hétvégenként megvalósuló sztárkoncertek számában mérjük, akkor igen. A több ezer fős fesztiválhangulat elmaradása rejthet némi veszélyt magában, hiszen mindig lesznek, akik hiányolják majd, hogy a régen megszokott módon ingyen élvezzék a koncerthangulatot.

Meggyőződésünk viszont, hogy hosszú távon az elmozdulás a fenntarthatóbb, kisebb rendezvények felé jó irány. Ezek a programok költséghatékonyabbak, nem jelentenek akkora környezeti terhelést, nincs annyi hulladék, több környékbeli művésznek tudunk lehetőséget biztosítani, miközben a hévízi lakosok és bel- és külföldi vendégeink is jól szórakoznak. Így tudjuk lehetővé tenni, hogy a programok továbbra is ingyenesek, de minőségiek maradjanak. Rendezvényeink ökológiai lábnyoma is fontos szempont egy olyan turisztikai desztinációban, ahol a legjelentősebb turisztikai értékek a természeti csodák; a Hévízi-tó, a friss levegő, az erdők, a tiszta strandok, a Balaton, a tanúhegyek, a csend, a madárcsicsergés, a természetvédelmi területek és a kényeztető spa élmények. Ezeket csupán kiegészíteniük kell azoknak a programoknak, amik hangulatosabbá tesznek egy-egy nyári/tavaszi/őszi estét.

Marketingszempontból sem tartjuk előnyösnek, ha épp a telített főszezonban akarnánk nagyfesztiválokkal még több látogatót vonzani városunkba. Azok az események inkább elő- és utószezonra valók. A forgalom szempontjából kiemelkedő időszakokban sokkal fontosabb, hogy az amúgy is itt-tartózkodó vendégeknek nyújtsunk hangulatos, feltöltődésre alkalmas programlehetőségeket, amikre szívesen emlékeznek vissza, és akár fel is töltik közösségi oldalakra.

Azt is látjuk, hogy a vendégek mobilak, sok esetben kerékpárral is közlekednek a régión belül. Hévíz közvetlen környezetében sok népszerű település van, amelyek mindegyikén számos programlehetőség közül lehet választani, akár fesztiválok terén is. Azt gondoljuk, nem kell egymással versenyezni. Minél színesebb a választék egy desztináción belül, a vendég annál elégedettebb, hiszen dönthet, melyiken vesz részt.

RENDEZVÉNYEK HÉVÍZEN AZ IDEI ÉVBEN:

  • Április 7-10. Húsvéti Vidámság – családi programok, kézműves kirakodóvásár, családi filmvetítés, hangulatos kora esti koncertek
  • Április 29-30. Boldog Békeidők Hévíze, immár tizenegyedszer! – felvonulás korabeli kosztümökben, hangulatos zenés, táncos kísérettel, koncertek és programok a fürdőélet aranykorát idézve
  • Május 14. V. Hévízi Futófesztivál – több korcsoport, táv, egyéni és váltófutás Hévízen
  • Május 19. Holdfényfürdő a Hévízi-tavon – késő esti fürdőzés, élőzenével
  • Május 28-29. Pünkösdi Szuperhős Program – hangulatos családi vetélkedő a belvárosban
  • Június 23. Szent Iván-éji Varázslat – fáklyás felvonulás és lidércek tánca a múzeumkertben
  • Július 13-16. Hévízi Sörsétány – andalgás a finom sörök és sörkorcsolyák között, kézművesek, családi programok, koncertek
  • Augusztus 4-6. Fűre lépni szabad - Ökofesztivál – VEB2023 EKF program – interaktív workshopok, ökotudatos foglalkozások, csillagles, természetfilm vetítés, családi programok és koncertek, piknik hangulat az egregyi múzeumkertben
  • Augusztus 17-20. Hévízi Bor- és Gasztrokorzó – kézműves kirakodóvásár, borászatok, ízletes falatok, családbarát programok és koncertek 4 napon át
  • Szeptember 15. Holdfényfürdő a Hévízi-tavon – késő esti fürdőzés, élőzenével
  • Szeptember Tavirózsa FolkFest – válogatás a magyar néptánchagyományokból, gyermek és felnőtt tánccsoportok
  • Október 16-17. Gesztenyefesztivál – minden, ami gesztenye a Tavirózsa Kertészeti Centrumban
  • December 31. Szilveszteri utcabál
  • Mikroesemények Erdei Misztérium avagy Játék Zöldben címmel: mikrokoncertek, gyermekelőadások, kiállítás és ismeretterjesztő túrák a Véderdőben az VEB2023 EKF program keretében - https://www.heviz.hu/hu/ekf

| Forrás és fotó:

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek