Nyomtatás

5 szuper túra Budapest környékén kezdőknek és haladóknak

638

Előny, ha van autónk, de az alábbi kirándulóhelyek tömegközlekedéssel is megközelíthetőek; a biztonság kedvéért ne hagyjuk otthon a feltöltött mobilt vagy a térképet, a túrabakancsot és az elemlámpát!

Nagy-Kopasz hegy – a legmagasabb Budán

A Budai-hegység legmagasabb pontja a Nagy-Kopasz. 559 méteres csúcsa inkább egy széles, fákkal borított fennsík, melynek tetején a vitorlára emlékeztető Csergezán Pál-kilátóból nézhetünk körbe a környező vidéken, és még leírás is van minden irányba arról, épp mit látunk. A Páty, Nagykovácsi és Telki határában található magaslatot a Budakesziből Telki felé tartó országút jobb oldalán találjuk, ott, ahol a Hidegvölgyi erdészlakot is. Itt indul a Sisakvirág tanösvény, mely a zöld háromszög turistajelzés mentén elvezet a kilátóhoz. Az erdőből kiérve egy sziklás, dolomitgyepes fennsíkon találjuk magunkat, ez a Tarnai-pihenő, és már a kiszögelléseiről is elképesztő a panoráma. Innen 15-20 perc felfelé a fák között megbúvó kilátó.

Spartacus-ösvény – a leglátványosabb

A Dunakanyar legszebb túraösvénye egykor vadászösvény volt, de 2015-ben átadták a nagyérdeműnek, így az egyszerű kirándulók is élvezhetik az 1930-ban létesített, kultikussá vált útvonalat. A hegy oldalában kanyargó szerpentinről időről időre feltárul a legszebb panoráma a Duna völgyére, az utat helyenként sziklatornyok szegélyezik. Még csak nagy szintkülönbségekre sem kell számítani, de legyünk éberek, az ösvény keskeny, libasorban javasolt haladni. Az ösvény Pilisszentlászló központjából indul, a zöld jelzésen kell haladni egy darabig a faluban. Visegrádig körülbelül 3-4 óra a túra, itt az Apátkúti-völgyben eldönthetjük, hogy balra fordulva Visegrádra érkezünk, vagy jobbra fordulva, körtúrává alakítva a kirándulást visszafordulunk a piros jelzést követve Pilisszentlászlóra, rászánva még 2-3 órát.

Prédikálószék – gyakorlott túrázóknak

A hegycsúcs a Dunakanyar egyik leglátogatottabb kirándulóhelye, amelyet a 2016-ban épített kilátóban elhelyezett látogatószámláló adatai is alátámasztanak. Nevét sziklás, szószékre emlékeztető csúcsáról kapta. A 639 méter magas hegyre a 16 kilométeres túra 6-7 óra alatt teljesíthető, és az induláskor egy tábla is figyelmezteti a kirándulót, hogy a turistaút nehezen járható és kizárólag gyakorlott túrázók részére ajánlott. A jó kondi és a túrabakancs elengedhetetlen, de ha sikerül felérni a csúcsra, a fáradozásért Magyarország egyik legszebb panorámája kárpótol minket a Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal. Dömös központjából a Királykúti útra kanyarodva sétálunk ki a faluból; a piros háromszöggel jelzett út fog felvezetni a csúcsra, útba ejtve a különleges formájú Vadálló-köveket.

Nagymaros–Zebegény – kényelmeseknek

ottura2

Zebegény és Nagymaros is megközelíthető a Nyugatiból induló vonatokkal, így kézenfekvő lehet az egyik festői településből átkirándulni a Börzsönyön át a másikba. A kék kereszt jelzéssel ellátott úton egyszerűen és rövid idő alatt át lehet sétálni egy 8 kilométeres erdei úton, a két végpont a Nagymaros feletti Köves-mező kőkeresztje a Zebegény feletti kilátó Trianon-emlékműve. Nagymarosról indulva már a Köves-mezőre felérve is szemet gyönyörködtető kilátás fogadja a kirándulót a visegrádi fellegvárral, de semmi nem übereli az 1939-ben épült, bástya formájú Julianus barát-kilátóból nyíló, lenyűgöző panorámát. A környék másik páratlan látnivalója a Remete-barlang, de ide rossz időben nem javasolt a kitérő a meredek, csúszós ösvény miatt.

Dobogókő – ha jó energiákra vágysz

Sok mendemonda kering Dobogókő csakráiról, spirituális erejéről és energiáiról, de nem csak ezek miatt érdemes az új év első napját vagy napjait a pozitív évkezdet reményében itt tölteni. A 700 méteres tetőről, a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsáról lenyűgöző a panoráma, és kisebb-nagyobb körtúrákat is lehet tenni a csúcs körül, a legrövidebb (két kilométeres) a Thirring-körút a sárga jelzés mentén. Dobogókőn létesült az ország első menedékháza, és hétvégente a Facebook-oldaluk tanúsága szerint kinti bográcsételekkel, kürtőskaláccsal, forró csokoládéval várják a túrázókat. Tömegközlekedőknek ajánljuk a Pilisszentkeresztre vezető erdei ösvényt lefelé a kék jelzésen, a faluból ugyanazzal a busszal jutunk vissza Pomázra, amivel érkeztünk. Hirling Bálint fotósunk nemrég járt Dobogókőn, és szemkápráztató fotókat készített a dércsípte erdőről.

| Forrás: welovebudapest.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek