Nyomtatás

Nyakán maradtak a kunái? Így szabadulhat meg tőlük

492

Magyarok tömegeinél lehetnek még megmaradt kunabankjegyek és -érmék, miközben Horvátországban január közepétől már csak euróval lehet fizetni. A kunát 2023 végéig váltják át a horvátországi bankok és posták euróra – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

2023. január 1. kiemelten fontos dátum volt a horvátok életében a schengeni övezethez történő csatlakozás és az euró bevezetése miatt. Nagyon sok magyart is érint ez, mert mostantól nincs ellenőrzés a magyar-horvát határon, viszont sokaknál ott lapulnak még a tavalyi vagy korábbi nyaralásokra beváltott, de megmaradt kunabankjegyek és -érmék.

Több százezer magyarnál lehet még kuna

Százezrek lehetnek érintettek, mivel a KSH adatai szerint még a Covid-19-járványtól sújtott 2021-ben is 548 ezer alkalommal utaztak magyarok Horvátországba, a Covid előtti utolsó évben, 2019-ben pedig egymilliónál is több ilyen utazás volt. A járvány csillapodása és a feloldások miatt tavaly tovább nőtt az adriai utak száma, 2022 első három negyedévében 680 ezer látogatás történt. A Bank360.hu adatai szerint is Horvátország a magyarok legkedveltebb üdülési célpontja: az augusztusi csúcs idején az utasbiztosítást kötők 36 százaléka az Adriára ment nyaralni.

A magyarok szépen fogyasztottak is, 2022-ben rekord összeget hagyhattak Horvátországban, kilenc hónap után ugyanis 63,5 milliárd forintnál jártak a költések, ami jócskán meghaladja nemcsak a 2021-es 46,2 milliárdot, de a 2019-es 57,2 milliárdot is. A beváltott készpénzt pedig aligha költötték el az utolsó lipáig (a kuna fillérje), haza is hoztak belőle, és nem váltották vissza, hanem meghagyták a következő nyaralásra.

Így váltható be euróra a régi pénz

Magyarországon már nem váltják át a bankok a kunát euróra, így aztán akinek maradt régi horvát pénze, annak Horvátországba kell utaznia vele. A váltási euróárfolyam már régóta ismert: egy eurót pontosan 7,5345 kunáért cserélnek be vasárnaptól. Az ország ATM-eit is nagyrészt átállították mostanra eurósra, már január 1-jén is az automaták 70 százaléka csak eurót adott ki. A kétféle pénz január 15-ig forog párhuzamosan az országban, vagyis a boltokban addig lehet fizetni a megmaradt kunákkal. A vásárlók visszajáróként már eurót kapnak.

Az ezt követően megmaradt kunákat az Európai Központi Bank tájékoztatása szerint 2023. december 31-ig csak a horvátországi postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség (FINA) egységeiben lehet átváltani euróbankjegyre és -érmére. Tranzakciónként 100 kunabankjegy és 100 kunaérme feletti átváltáskor a kereskedelmi bankok plusz térítést kérhetnek.

Aki 2023-ban nem utazik Horvátországba, viszont maradt kunája, 2024-től már csak a Horvát Nemzeti Banknál válthatja be a megmaradt pénzét. A bankjegyeket időkorlát nélkül átváltja a horvát jegybank, az érméket 2025. december 31-ig cseréli be.Az euróövezet más nemzeti központi bankjai 2023. január 1. és február 28. között térítésmentesen, rögzített átváltási árfolyamon váltanak be kunabankjegyeket. Az átváltható összeg ügyfelenként és tranzakcióként legfeljebb napi 8000 kuna lehet. Mivel Magyarország nem tagja az eurózónának, ezzel a lehetőséggel a magyarok nem élhetnek a Magyar Nemzeti Banknál – emeli ki a Bank360.hu összeállítása.

Akad azonban más lehetősége itthon a magyaroknak.

Átváltási lehetőségek Magyarországon

Az interneten elérhető adatbázisok alapján több pénzváltó, köztük az országszerte több mint 50 irodát működtető Correct Change hálózata jelenleg is vásárol kunát Magyarországon. A különleges, sérült, illetve kivont bankjegyek átváltásával is foglalkozó Tichi Change-nél is el lehet adni a kunát jelenleg – erősítették meg telefonon a Turizmus.com kérdésére. Az is tény ugyanakkor, hogy mindkét cégnél csupán 41 forint körüli összeget adnak egy kunáért, miközben a Magyar Nemzeti Banknál a horvát kuna deviza-középárfolyamát 54,23 forinton jegyzik a mai napon.

| Forrás: turizmus.com - Fotó: 123rf.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek