Nyomtatás

Katonai torony-kilátó Nagyvázsony

544

A 77-es út mellett található torony katonai célt szolgált, felújítására és kilátóvá történő átalakítására 2021-ben került sor.

A háború után a 20 méter magas tornyot a szovjet és a magyar hadsereg használta, mint a tótvázsonyi lőtér figyelőtornyát. A hadgyakorlatok számának csökkenésével az egyre kevésbé használt építmény állaga erőteljesen leromlott. A Verga Zrt. végül 2021 évben pályázati támogatással újította fel és alakította kilátóvá.

A felújítás során a 7 szintes torony új tetőszerkezetet, biztonságos védőkorlátokat, és acél lépcsőszerkezeteket kapott, valamint megújultak torony külső és belső falfelületei is.
Igyekeztek megóvni az eredeti, kistéglás arculatot, ezért a homlokzati felületek tisztítása, javítása mellett, a hiányos fugák pótlásai is megtörtént. A belső terek állagának megőrzése érdekében nyílászárókat is kapott a torony. A felszerelt ajtók önzáródóak, melyek elsősorban a madarak védelmét szolgálják.

A kilátóteraszról körpanoráma tárul a látogató elé: a Bakony vonulatai közül északnyugat felé a Kab-hegy emelkedik ki a horizontról, míg közelebb az Eduárd-hegy és a Kő-hegy tűnik fel, távolabb pedig a Keszthelyi-hegység sziluettjét is felismerhetjük. Látható Nagyvázsony és Tótvázsony, Barnag és a Vöröstó is. Bár a Balaton sincs messze a Hideg-hegy – Derék-hegy – Zádori-hegy – Nagy-Gella füzére kitakarja ennek látványát.

A torony mellett parkoló és egy jól kiépített pihenőhely is található esőházzal. A pihenőhely és a kilátó környzetében tüzet gyújtani tilos!

| Forrás: csodalatosbalaton.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek