Nyomtatás

Hallottál már a „Pilis 50” nevű teljesítménytúráról?

467

A Pilisben idén immár negyvenedik alkalommal megrendezendő, 50 kilométeres távot felölelő teljesítménytúra a természetbarátok egyik legközkedveltebb túraeseménye, ahol garantált a családias, kellemes hangulat, erőnlétünk próbatétele és a természetben való maximális feltöltődés.

Az 1982. április.20. óta minden évben megtartott túra célja elsősorban nem az erőnlétünk önmagunk felé történő bebizonyítása, hanem az, hogy a túra során megismerkedhessünk a Pilis természeti értékeivel, összebarátkozhassunk más túrázókkal, sőt az, hogy a természetjárás során jókedvünk kerekedjen és a szépséges erdei környezetben egy kis időre búcsút mondhassunk a mindennapok bosszúságainak és nyűgjeinek.

Az első (az országban egyébként másodikként) pilisi 50 kilométeres teljesítménytúra Tóth Ferenc nevéhez fűződik, aki 60. születésnapját kívánta ily módon emlékezetessé tenni, azt azonban álmában sem gondolta volna, hogy a túra valódi mozgalommá nővi majd ki idővel magát. Sokáig bábáskodott még a túra szervezése és lebonyolítása során, amikor viszont már nem bírta, átadta a stafétabotot a Téry Ödön Turista Baráti Társaság tagjai számára. Egy jelképes nevezési összeg befizetése fejében – és persze ha bírjuk a hosszú meneteléseket - manapság magunk is részt vehetünk ezen az eseményen. A nevezési díj befizetésekor egy útvonalvázlatot is kapunk - azt viszont tudnunk kell, hogy ez egy „klasszikus” erdei túra, tehát vegyünk fel kényelmes, már bejáratott és strapabíró zárt lábbelit, valamint előre szerelkezzünk fel elegendő mennyiségű étellel és itallal.

pilis501

A tavasszal, általában április-május környékén tartott, a túrázók erőnlététől függően egy vagy kétnapos túra a csillaghegyi HÉV-állomástól, az orvosi rendelőtől indul. Egyebek mellett érinti a Kevélynyerget, a Csobánkát, a Dera patak mentén húzódó hangulatos Szurdokvölgyet, azaz ismertebb nevén a népszerű Dera-szurdokot, az erdei Máriapadot, a Kétbükkfanyerget és a Hoffmannkutat, de a látogatás fénypontja a Dobogókőn található, báró Eötvös Lorándról menedékházban berendezett Turista Múzeum. Az itteni pihenő utána a túra útvonala a Tölgyikrek érintésével a Lajosforráshoz vezet, ahol friss vizet vételezhetünk magunknak. Ezután indulunk vissza a Nagy- és a Kis-Csikóvár északi oldalán a Janda Vilmos kulcsosház érintésével a célig, a pomázi HÉV-megállóig. A túra úrvonalában évente akad némi kis változtatás, de nagyjából mindig a fenti utat járja be. A túra bővelkedik a látványos helyszínekben, kilátókban, kiváló útvonalakban és nem kell a nagyon meredek kaptatóktól sem tartanunk az út során.

A teljesítménytúra általában egynapos rendezvény, reggel 8 és este 8 között kell megtenni az ötven kilométeres szakaszt. Az említett helyszíneken pontőrök várják a túrázókat és ellenőrzik az adott szakasz megtételét, majd egy plecsnit nyomnak a menetlapunkra. Azonban, ha valaki nem tudja tartani a tempót, az meg is felezheti a távot és két nap alatt is teljesítheti a túrát, vagy esetleg a rövidebb, a 35 kilométeres túraszakaszt választja. Aki végigjárta a túrát, az a célállomásban kitűzőt kap. Tehát, ha szeretnénk egy kis friss levegőt szívni, az erdőkben, panorámában és halkan csobogó patakok forrásaiban és vízeséseiben gyönyörködni, de nem nagyon szeretnénk messzire menni a fővárostól, nevezzünk be a Pilis 50 teljesítménytúrára! Higgyük el, nem fogjuk megbánni!

| Forrás: utazasielmenyek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek