Nyomtatás

A rakacai víztározó már várja a jégvitorlázókat

446

A Balaton még csak hártyásodik, így még jó idei kell várni, hogy alkalmas legyen téli sportolásra, az ország legnagyobb víztározójánál, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rakaca-tónál viszont már megjelentek az első jégvitorlázók.

Amíg a Balatonon meg nem hízik legalább 10 centiméter vastagra a jég, addig tilos rajta a korcsolyázás és a jégvitorlázás. A legnagyobb hazai mesterséges víztározó, a Bódva völgyében található Rakaca-tó viszont már a hét közepe óta várja a jégvitorlázás megszállottjait – tudtuk meg a jégen száguldás egyik legismertebb képviselőjétől, Pataki Attila Istvántól, aki már a Rakacán tartózkodik.

A sportvezető elmondta, még csak hatan vannak a tónál, de várhatóan hamarosan megtelnek a környékbeli vendégházak – a jégkorcsolyázók ugyanis már kiéheztek az óránként 75, vagy akár 120 kilométeres siklás élményére.

"Hamarosan a Tisza-tónál, a másik nagy jégkorcsolyázó paradicsomban is megjelennek a sportág szerelmesei" – tette hozzá Pataki Attila István.

Hazánkban hozzávetőlegesen 40-50-en hódolnak a jégvitorlázás örömeinek, csak a Balatonnál 15-20 „jeges sportembert” tartanak számon, azonban utoljára 2017-ben, a jégkorcsolya-világbajnokság megrendezésekor volt turisztikai szempontból is jelentős téli sportesemény a tónál.

Látványossága miatt népszerű sport a jégvitorlázás, ugyanakkor az időjárásnak egyik legjobban kitett hobbi – mondta a Turizmus.com-nak a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója. Böröcz István tapasztalatai szerint a jégvitorlázók a legmániákusabb sportolók. A gépkocsijuk tetőcsomagtartójára rögzített, vagy az utánfutóra rakott sporteszközzel addig mennek, míg jeget nem találnak.

Még gyenge a Balaton jege

A téli sportoknál fontos figyelembe venni a biztonságot, a Balaton jege például jelenleg még nem biztonságos. Szombat reggel a rendőrség arra figyelmeztette a téli sportok szerelmeseit, hogy életveszélyes a tó jegén tartózkodni, a szombat hajnalra kialakult 1–3 centiméteres jég még alkalmatlan sportolásra, tilos rámenni. Akik mégis a tóra merészkednek, azokat a rendőrök először csak figyelmeztetik, később azonban akár 50-150 ezer forint szabálysértési bírsággal is sújthatják.

Addig is, amíg nem alakul ki az vastag jégréteg, a balatoni komp a téli menetrend szerint, zavartalanul közlekedik, a Bahart jégtörő hajóját pedig készenlétbe helyezték.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek