Nyomtatás

Ez a világ három legjobb városa a művészetrajongók számára

821

Egy új kutatás aszerint pontozta a világ művészetről híres városait, hogy mennyi kulturális élmény jut egymillió főre vetítve – lássuk a három győztest, melyek közt az egyik igazi meglepetés volt.

A művészetrajongóknak jól fog jönni a Money kutatása, amiben statisztikai módszerekkel kiszámolták, mely városok kulturális élete a legpezsgőbb, hol találjuk a legtöbb művészettel kapcsolatos látnivalót, múzeumot, szoborparkot vagy épp street artot. Mi most a top hármat mutatjuk be, azonban az eredeti lista negyven várost tartalmaz, így feltétlenül érdemes átböngészni, ha valaki egy művészetekkel gazdagon tűzdelt vakációt tervez idénre.

Bár nehéznek tűnhet mérni, mitől művészibb az egyik város a másiknál, a cikk jegyzői szigorúan a számokra hagyatkoztak: kiszámolták, egy millió főre hány galéria, múzeum, építészeti műremek, művészeti- és dizájnegyetem, köztéri szobor és emlékmű, valamit street art jut. Ezeket összesítve pontozták a városokat, a legmagasabb pontszámot pedig nem meglepő módon nem más kapta, mint:

1. Velence

vell2

Nem kell hozzá tudományos kutatás, hogy belássuk, a világ egyik kulturális szempontból leggazdagabb városát rejtik az olasz lagúnák. Se szeri, se száma a történelmi jelentőségű műemlék épületnek, palotának, melyek több száz éves freskókat, festményeket és aranyozott díszítéseket rejtenek – mindezek miatt az UNESCO is a védelme alá vette a várost.

Az egy főre jutó művészet rátája itt a legmagasabb a vizsgált városok közül, egymillió emberre 278,9 múzeum, 183 galéria és 283 építészetileg jelentős épület jut.

2. Miami

vell3

Velence után már kicsit meglepőbb, hogy ez a leginkább nyaralóhelyként ismert város a második helyet szerezte meg a listán, megelőzve New Yorkot, Londont és még egy sor történelmi várost. Ha a számokat vizsgáljuk, akkor a híres művészeti vásár, az Art Miami helyszíne valóban egy nyüzsgő művészeti központ: 180 múzeum, 131 galéria jut egymillió emberre. Nagy lemaradásban van azonban Velencéhez képest a jelentős épület számában még a híres Art Deco-negyed csodás házai ellenére is: míg a süllyedő városban 283 fontos remekmű jut egymillió főre, itt csupán 13.

Fordított az arány viszont a street artnál: közel harmincszorosa az utcai művészeti alkotások száma Miami javára.

3. Firenze

vell4

Még egy olasz város, mely nem okozott meglepetést. Velencéhez hasonlóan bővelkedik múzeumokban (204), építészeti remekművekben (98), viszont a street art itt is kevesebb – kinek is lenne szíve összefirkálni a reneszánsz szülőhazájának többévszázados falait.

A világ egyik leghíresebb múzeumát, az Uffizit is itt találjuk, és Firenzében "lakik" a világ jó néhány leghíresebb művészi alkotása is, mint Botticelli Vénusz születése vagy Michelangelo Dávid-szobra.

| Forrás: in.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek