Nyomtatás

Kilátó épült a szentendrei Bölcső-hegyen

203

Csaknem 30 millió forintból borovifenyő-gerendákból készült kilátót adtak át az 587 méter magas Bölcső-hegyen Szentendrén.

A Visegrádi-hegységben, Szentendre és Pomáz között található Bölcső-hegy kedvelt turisztikai célpont, környékén több forrás fakad – többek között a Csepel-forrás, a Háziipari-forrás, a Kármán-forrás, a Kékvizű-forrás –, köztük a legbővizűbb a 2021 tavaszán felújított, népszerű Lajos-forrás. Évtizedekkel ezelőtt, már az 1970-es években is volt itt egy „magasles kilátó”, amelynek emlékét a XXI. század elejére már csak néhány betonpillér őrizte. A Pilisi Parkerdő a természetjáró szervezetekkel egyeztetve és javaslatuk alapján döntött úgy, hogy a régi helyén új kilátót épít.

A Mátráig el lehet látni

A Bölcső-hegyi kilátó terveit Koller József, Ybl-díjas építész készítette. A 2,4 x2,4 m alapterületű, áttört hasáb formájú szerkezet 10 x 10 cm-es borovifenyő-gerendákból készült, az építkezés során – a természeti értékek megóvása céljából – az előregyártott elemeket kézi erővel vitték fel a Bölcső-hegy csúcsára vezető szűk, alig egy ember szélességű ösvényen.

A körpanorámát nyújtó kilátószintről – a környező hegycsúcsokon túl – tiszta időben még a Mátra vonulatai is láthatóak. A kilátó Lajos-forrás felől már két körtúrával is megközelíthető: a meglévő zöld háromszög mellett északról a frissen elkészült sárga háromszög jelzés is a kilátóhoz vezet.

Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója szerint a Bölcső-hegyi kilátó új lehetőségeket nyit az eddig leginkább a népszerű és hétvégén gyakran zsúfolt Lajos-forráshoz tartó turistáknak, akiket újabb, eddig nem átélhető élmény vár erdőjárásuk alatt.

A beruházás a VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007. számú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében valósult meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben. A kivitelezésre 29,2 millió Ft-ot fordított az erdőgazdaság.

| Forrás: turizmusonline.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek