Nyomtatás

Kalandozás a Turjánvidéken

274

Selyemrét, Madárvárta, Árpád-kori erődtemplom, múltidéző parasztporták, különleges kontyos pincesor – a Budapesttől alig húszperces autózásra található Ócsa és környéke valóságos kincsesláda.

Százéves faóriások között kanyarog velünk az ösvény, a hatalmas fatörzsek lábánál csillogó víztükörben vízi növények serege. A réten olyan varázslatos nevű növények élnek, mint a pókbangó, a vitézkosbor és a fehér zászpa. Ennek az Ócsától Táborfalváig húzódó különleges tájnak külön elnevezése is van: Turjánvidék.

Keletkezéséről annyit érdemes tudni, hogy a Duna évezredekkel ezelőtt jóval keletebbre folyt errefelé, mint manapság. A felszín alatti vizek ma is a folyó felé áramlanak, de a vízzáró agyagréteg nem engedi a mélybe szivárogni a csapadékot. Így alakult ki a különlegesen gazdag állat- és növényvilágáról híres lápos-mocsaras Turjánvidék, amelyet például az Ócsa határától néhány kilométerre fekvő Selyem-réti tanösvényen fedezhetünk fel. Előzetes egyeztetéssel a Madárvárta is látogatható, ahol a madarak gyűrűzése folyik.

Öregfalu, régmúlt emlékek

Nem kevésbé érdekes Ócsa településmagja. Az Öregfaluban álló monumentális templom és kolostor – amelyet a 12. században építettek a premontrei rend tagjai – ugyanis hazánk egyik legfontosabb román kori műemléke. A felújítása után Europa Nostra-díjjal kitüntetett, immár a református közösség által használt erődtemplom ékessége az Árpád-kori freskói.

turav2

Az egykori kolostor közvetlen szomszédságában eredeti állapotukban láthatók régi – köztük 18. századi – parasztházak, amelyek élő falumúzeumként szolgálnak. A hét portából álló tájházegyüttes egyik büszkesége a népviseleti babagyűjtemény, az udvaron kemence, füstölő és zöldségtároló verem van, a hajdani paraszti élet kellékei.

Kontyos pincék

A kisváros határában, az Öreghegyen meghökkentő látványt nyújt a felfordított csónakokra emlékeztető, nádtetős pincék sora. A közel száz löszbe vájt lyukpince jellegzetessége a földre állított nyeregtető, amely hátulról olyan, mintha kontyolt frizurát kapott volna. Kis szerencsével összefuthatunk valamelyik gazdával is, szívesen látott vendégként fogadnak minden érdeklődőt.

turav3

Az őszi túrákról, vezetett programokról további információ elérhető az ocsaitajhaz.blog.hu oldalon.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek