Nyomtatás

Most érdemes utazni, sok helyre szinte ingyen repülhetünk

357

Előfordult már olyan, hogy igen olcsón lehetett repülőjegyet venni, például amikor egy-egy légitársaság piacra lépett, és reklámakciót hirdetett. Most tartósan fennáll ez a lehetőség, vélhetően még a járvány utóhatásaként.

Egy évig nehézkes volt

A járvány a kezdetektől felforgatta a légi utasforgalmat, hisz lezárásokra került sor, majd karantént, esetleg kötelező tesztelést vezetett be egy-egy ország, és az utas számára az is külön kockázat volt, ha maga szorul kezelésre külföldön a koronavírus miatt. Tavaly nyáron aztán úgy tűnt, helyreáll a rend Európában, de ősztől az újabb hullámok miatt megint teljes kavarodás következett, immár kiritkuló járatokkal. Persze ekkor is akadt egy-egy jó lehetőség, de sosem lehetett biztos benne az utas, hogy változnak a körülmények akár egyik napról a másikra.

Kevés kényelmetlenség, alacsony ár

Amióta a tömeges oltás lezajlott, Európán belül sokat egyszerűsödött a helyzet, hisz a védettség igazolásával a legtöbb országba akadálymentesen lehet utazni. Persze különböző országonként az aktuális járványügyi szabályozás, például a maszkviselési szabályok, de ha valaki megnézi indulás előtt az aktuális szabályokat és ezek nem is nagyon zavarják, akkor most érdemes útrakelni, hisz

rengeteg célpontra lehet meglehetősen olcsón repülőjegyet venni, ráadásul ez már hónapok óta így van.

Szembejövő forgalom

Hogy melyik célpont az olcsó, az attól függ, hogy mennyire élénk a forgalom. A magyar utasok a legtöbb irányban nem töltik meg annyira a gépeket, hogy ez erősen megemelje az árakat, viszont ahonnan sokan utaznak Magyarországra, oda csak magas áron lehet repülni.

Erre jó példa Hollandia: a Wizz Air Eindhovenbe menő járatára nem találni olcsó jegyet, míg a nem túl távoli Brüsszelbe annál inkább. Ugyanakkor Budapesten mostanában lehet is bőven holland turistákkal találkozni: nekik megtetszhetett, hogy nálunk jelenleg szinte semmilyen korlátozás nincs, utazásuk igazán szabad és felhőtlen lehet.

10 eurós járatok

Nézzük ezek után az olcsó desztinációkat. Az említett Brüsszelbe november második felében és decemberben egyaránt találni 3500 forintos, azaz 10 eurós jegyeket, amiket nyugodtan tekinthetünk kvázi ingyenesnek. Hasonló áron utazhatunk Berlinbe, Milánóba, Thesszalonikibe, sőt még ennél is olcsóbban, mindössze 2500 forintért Londonba, bár hozzá kell tenni, hogy ott a beutazási szabályok még mindig zűrösebbek, gyakran változnak, még az oltás sem elég a sima belépéshez.

Mediterrán célpontok

Az ősszel is kellemesebb időjárású helyek közül Athénba akad egy-egy 10 eurós jegy, de többségében azért jóval magasabbak az árak. Rómába is van egy-egy 3500 forintos jegy, de azért látszik, hogy oda van kereslet, így különböző időpontokra erősen eltérőek az árak, 5 és 20 ezer forint között.

Olaszország délebbi részén Bari elérhető már 3200 forintért is, Catania odafelé 5300, visszafelé 7-8000 forintért foglalható. Málta esetében 5300 forinttól találni jegyet, Barcelona irányonként 7-10 ezer forintért érhető el. Larnaca odafelé 8000, visszafelé 5300-6300 forintos árakon foglalható, nem sok egy ciprusi kiruccanáshoz.

Egy különlegesség

Érdekességként megemlítjük a távoli északon fekvő Izlandot, amely népszerű és nem is olcsó turistacélpont szokott lenni, most odafelé 20, visszafelé 15 ezer forint az ár, ha valaki elszánja magát egy novemberi útra, amikor igen rövidek a nappalok, illetve inkább csak hosszú pirkadatok, mivel a sarkkör közelében ilyenkor alig jön a nap a horizont fölé.

Nyári időjárás, nem drágán

Ha viszont a másik irányt, a kellemes időjárási távolabbi délebbi területeket nézzük, a Kanári-szigetek és Dubaj kerül szóba. Tenerifére irányonként 25 ezer forintért lehet menni, ami már ugyan már nem ingyenutazás, de mégis csak nyárias időt kapunk érte cserébe, Dubaj pedig átlagosan irányobként 20 ezer forintért érhető el, és pár hete vásárló forrásaink szerint akkor az iskolai őszi szünet idejére irányonként 15 ezer forintért is sikerült foglalni.

Nem tart örökké

Az olcsó utazás időszaka vélhetően legfeljebb addig tart, amíg a korlátozások és a járványtól való félelem visszatartó erőt jelentenek. Amikor ezek végül megszűnnek, jó eséllyel mindenki pótolni akarja elmaradt utazásait,

a kereslet megnőhet, az árak elszállhatnak, és esetleg jó ideig drágábbak lehetnek, mint akár a járvány előtt voltak.

A kényelem ára

Az olcsóságot illetően még egy dolgot meg kell jegyeznünk: az említett nagyon alacsony árak minimális csomagméretnél érvényesek, ha valaki nem akarja vagy tudja minimálisra csökkenteni csomagját, a jegyárnál sokszor drágább poggyászjegyet kell vennie, persze ha többen utaznak együtt, elég lehet, ha csak egy utas teszi ezt, így a költség eloszlik.

| Forrás: novekedes.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek