Nyomtatás

Víziturisztikai központ létesül Mosonmagyaróváron

354

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat területfejlesztési keretéből, a megyei közgyűlés támogató szavazatával a Széchenyi 2020 program keretében 355,91 millió forint támogatás felhasználásával valósul meg a Víziturisztikai Központ létesítése Mosonmagyaróváron.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke fontos célnak tartja, hogy a kajak-kenu sport népszerűsítése és a Szigetköz történelmi, kulturális és természeti szépségeinek megismertetése mellett a Szigetközben mindenki megtalálja a számára legkedvesebb kikapcsolódást.

Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere szerint a városból induló kajak-kenu túrák kezdő állomásának megépítése fontos helyi fejlesztés. A projekt hosszútávú célja a Szigetköz térsége turizmusának fellendítése széleskörű együttműködésen alapuló, versenyképes és magas minőségű aktív- és ökoturisztikai attrakció- és szolgáltatásfejlesztés által.

Az új víziturisztikai központ létesítésével azt szeretnék elérni, hogy növekedjen a térségbe látogatók száma az új aktív- és ökoturisztikai vonzerő kialakításával Mosonmagyaróváron a Lajta és a Mosoni-Duna összefolyásánál.

A projekt keretében víziturisztikai központot alakítanak ki Mosonmagyaróváron a Strand utcában a Mosoni-Duna partján az „Itató” elnevezésű szabad strand szomszédságában a meglévő klubház és csónaktároló épület bontásával. Az épületben egyrészt vízi turisztikai információs központot alakítanak ki, amely a vízitúrák kiindulópontjaként funkcionálna, és ahol a látogatók megismerkedhetnek a vízi túrázás szabályaival, veszélyeivel és sajátosságaival, illetve a térségben elérhető vízitúra útvonalakkal, másrészt egy többfunkciós bemutató tér létesítését is tervezik, amely élményszerűen és interaktív módon mutatja be a térség vízitúra útvonalait, a hajózás, és az evezés térségi hagyományait, a Lajta, a Mosoni- Duna, a Szigetköz, és a Mosoni-sík élővilágát.

A centrumban továbbá lehetővé válik a hajók, csónakok megfelelő tárolása, karbantartása, valamint biztosított lesz a szelektív hulladékgyűjtés is. Az öko-aktív vízi centrumban ajándéktárgyak, és szigetközi termékeket árusító bolt és büfé is kialakításra kerül, valamint család- és gyermekbarát elemként pelenkázó, illetve az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése részeként kertépítést és parkolók létesítését is tervezik. Ezenfelül a pályázat részeként megvalósul a víziturisztikai központ komplex akadálymentesítése, valamint energiahatékonysági intézkedések megújuló energia bevonásával.

A beruházás várhatóan 2022. december 31.-ig készül el.

| Forrás: onkormanyzat.mti.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek