Nyomtatás

Szerelmes séták, romantikus kirándulások

512

Ha romantikus helyekről, eldugott, mesebeli úti célokról van szó, Magyarország igazi kincsesbánya a szerelmesek számára. Íme egy válogatás a legérdekesebb és egyben legromantikusabb helyszínekből.

Székesfehérvár, Bory-vár

Bory Jenő, a vár tervezője és tulajdonosa nem is annyira várnak, mint inkább élő, lakható szobornak tekintette művét, amelynek egyik eszmei központja a Hitvesi szeretet kápolnája. Az építész 1912-ben vette meg a várnak otthont adó telket, és innentől 1959-ben bekövetkezett haláláig folyamatosan csinosítgatta alkotását, amely közben világháborús pusztítást is átélt. A lakótorony Bory Jenő családját, feleségét és három gyermekét szimbolizálja, de van itt százoszlopos udvar a magyar történelem nagyjainak szobraival, rózsakert, és a magyar művészet kincseit őrző képtár is. A birtokon akár órákon át is andaloghatunk.

Gödöllő, Grassalkovich-kastély

Gödöllőt nem véletlenül nevezik az esküvők és a nászéjszakák városának. A Budapesttől 30 kilométerre fekvő település legismertebb és legromantikusabb műemléke a Grassalkovich-kastély, amely az ország legnagyobb barokk kastélya, és amely I. Ferenc József feleségének, Sisinek is kedvenc nyaralóhelye volt. Érdemes felkeresni a múzeum múltidéző kiállításait, megkóstolni a kávézóban tradicionális süteményeket, majd sétálni egyet az árnyas parkban, amely télen-nyáron meghitt hangulatú. Nem véletlen egyébként, hogy Gödöllő a helyszíne minden évben az egyik legnagyobb esküvőkiállításnak.

Vácrátót, Nemzeti Botanikus Kert

Az ország egyik legszebb romantikus sétaútvonalai találhatók ebben a nemzetközi hírű botanikus kertben. De nemcsak a virágok és fák ölelésében vezető romantikus sétaútvonalak csábítanak ide, hanem az üvegházban és a sziklakertben megcsodálható egzotikus növényfajok is. A Biblia növényeit egyedülálló kertkompozíció mutatja be. A park szabadtéri étkező részében akár egy romantikus pikniket is meg lehet szervezni.

Lillafüred

A táj már önmagában is a szerelmesek célpontjává teszi ezt a települést, a környék bővelkedik romantikus randevúhelyszínekben. A lezúduló vízesés, amely télen jégzuhataggá változik, a Szinva és a Garadna patakok összefolyásánál keletkezett mély tó, ahol csónakba lehet ülni, a barlangok és a libegő mind lehetőséget adnak arra, hogy egy-két meghitt órát eltöltsünk itt.

A libegő felső állomásánál akár egy romantikus piknikre is letáborozhatnak a szerelmesek, de Lillafüreden a pisztrángot is meg kell kóstolni, mint a környék egyik jellegzetes ételét.

Fonyód, Kripta-villa

Fonyód egyik nevezetessége egy tragikus szerelmi történetnek állít emléket. Abrudbányai-Rédiger Ödön emeltette az emlékvillát egykori szerelmének, Magdusnak, aki nem sokkal az esküvőjük előtt hunyt el. Ödön nem tudta feledni szerelmét, így 1941-ben, már családos emberként, felépíttette ezt a mediterrán stílusú épületet, és elhelyezett benne egy márványból kifaragott nászágyat, benne Magdus és a saját szobrával. Ide szerette volna hozatni sosem feledett szerelme hamvait is, ám ezt a tervét a világháború meghiúsította.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek