Nyomtatás

Tisza-tavi strandkörkép

419

Az Alföld szívében fekvő Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava a Balaton után. A mintegy 127 négyzetméternyi területet lefedő tó nemcsak a környezettudatos és aktív kikapcsolódási lehetőségeket kedvelő turisták, hanem a strandolók körében is nagy népszerűségnek örvend. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy melyek a legnagyobb kedvencek, már ami a Tisza-tó strandjait illeti!

A Tisza-tó környékén indult meg az utóbbi évek egyik legnagyobb hazai turisztikai beruházása, amely azóta is töretlen ütemben folytatódik. A mesterségesen létrehozott tó fő értéke a tavat övező különleges ökológiai környezet, de a jó infrastruktúra, a tópart látványos fejlődése és a különféle strandok is egyre több látogatót vonzanak erre a vidékre.

Elsősorban kiknek érdemes a Tisza-tavat választani?
- Akik a vízi sportok szerelmesei
- Akik nyugis, vízparti vakációt terveznek
- Akik belföldi családi nyaralást terveznek gyerekekkel
- Akiknek fontos a kitűnő vízminőség
- Akik az aktívan eltöltött nyaralás rajongói (kerékpározás, vízi sportok)
- Akik környezettudatos nyaralást terveznek
- Akik szívesen megismerkednének a Tisza-tó élővilágával és az azt övező környezettel

A strandok viszonylag közel fekszenek egymáshoz, így akár az összeset is felfedezhetjük, aztán bátran összehasonlíthatjuk őket egymással. No, de lássuk végre, melyek a Tisza-tó legfelkapottabb strandjai!

1., Abádszalóki Tisza-tó Strand
Ezen a strandon aztán minden megtalálható, amire az ember lánya/fia egy nyaralás során csak vágyhat: a vízi sportok hazai fellegváraként elhíresült Abádszalók híres pezsgő strandjáról, ahol gyakran rendeznek könnyűzenei koncerteket is. De van itt még jó pár diszkó is az éjszakai élet kedvelői számára és a kultúra szerelmesei sem szenvedhetnek hiányt programokban. Lehet itt jet-skizni, banánozni, SUP-ozni és kenuzni, vízisíelni, de még a wakesurf kipróbálására is nyílik alkalom! Azt is fontos itt megemlítenünk, hogy a Tisza-tó az egyetlen olyan tó Magyarországon, ahol engedélyezett a motoros vízisporteszközök használata. A kisgyermekes családok is imádják ezt az árnyat adó fákkal tarkított partszakaszt, hiszen az - egy kisebb öbölben nyújtózó -, homokkal borított strandon nemcsak a legkisebbek érezhetik magukat biztonságban, de ez a rész egyben igazi tengerparti hangulatot is áraszt!

tiszatav

2., Kiskörei Szabadstrand és Kemping
A Tiszától éppen csak egy kőhajításnyira található Kiskörei Strandon a parton lustálkodni vágyók és az aktív nyaralási hívei egyaránt otthon érezhetik magukat. A gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek díjazni fogják az óriáscsúszdát. Akárcsak Abádszalókon, úgy itt is lehet banánozni, kajakozni és kenuzni, úszni vagy éppen jet-skizni. A parton strandfocizni is lehet, ha éppen egy nagyobb társasággal tartózkodunk a parton. Ha megunnánk a strandolást, látogassunk el a helyi kertmoziba, amelynek szintén megvan a maga különleges feelingje. Itt is gyakoriak a különféle programok és koncertek és ha megéheznénk a pancsolásban, térjünk be a környező éttermek valamelyikébe, ahol barátságos felszolgálók és jobbnál-jobb falatok várnak minket!

tiszatav2

3.Szabadstrand Poroszló
A Poroszló melletti strand elsősorban a természet és a madarak szerelmeseinek ajánlott: itt garantált a természet közelsége. Ha esetleg már megunnánk a fürdőzést és sütkérezést, fedezzük fel egy hosszabb csónaktúra keretében a Tisza-tó különleges madárvilágát! Látogassunk el a Madárrezervátumba is, ahol igazán természetközeli élményeknek lehetünk majd részesei! Ne hagyjuk otthon a távcsövet sem, amellyel olyan ritka madárfajokat is megfigyelhetünk, mint amilyen a szürke gém, a kerecsensólyom, a kormorán vagy éppen a nagy kócsag. A Madárrezervátum egyben a Hortobágyi Nemzeti Park és az UNESCO Világörökség részét is képezi. A strand további előnye, hogy szabadstrand, tehát itt nem kell fizetni a strandhasználatért. Ha már itt vagyunk, semmiképpen se hagyjuk ki az Ökocentrumot, ahol a Tisza-tó élővilágával is megismerkedhetünk és többek között olyan halfajokat is láthatunk élőben, amelyek már régen eltűntek a magyar vizekből – ilyen például a viza. Magán a strandon szerencsére rengeteg az árnyékos hely. A part csak lassan mélyül, ezért általában melegebb a víz, így gyakori vendégek a kisebb gyerekekkel rendelkező családok. Ha szeretnénk, elsétálhatunk a közeli csónakkikötőbe is, de kempingezésre is nyílik lehetőség.

tiszatav3

4., Tiszanána-Dinnyésháti strand
A szépséges környezetben kialakított dinnyésháti strandot a helyi népnyelv gyakran nevezi "Álompart"-nak is: a ligetes partszakasz szépségét tengernyi virágözön és napozó szigetek emelik tovább. Ez a legfiatalabb a Tisza-tó strandjai közül és bár kissé messze is fekszik Tiszanána központjától, ha önfeledt pancsolásra vagy egy könnyű csónakázásra vágynánk, nem hagyhatjuk ki ezt a strandot sem. A strandról még a Tiszára is ráláthatunk! Ha a víz kihúzna minket, nemcsak egy nagyot szunyókálhatunk a parti fák hűsében, de az itt található étterembe vagy büfében éhségünket vagy szomjunkat is lecsillapíthatjuk.

tiszatav4

5. Sarudi Strand
A fiatalok kedvenc szabadstrandja a Tisza-tó nyugati oldalán fekvő partszakasz. A Sarudi Strand nagyon közel fekszik a Sarudi- medencéhez, ahol a látogatók egyik legkedvencebb elfoglaltsága a szörfözés és a vitorlázás. Ezen sportágak űzésére szerencsére nem kell külön eszközöket vennünk, ha nem szeretnénk: a parton lehetőség nyílik a szükséges sporteszközök kibérlésére is. Csónakázhatunk, kempingezhetünk kedvünkre, itt senkit sem zavarunk vele. A strand másik különlegessége az Aquaglide vízijátszótér és a trambulinpart, ahol bárki bátran kieresztheti az év során felgyülemlett gőzt! A Sarudi-medence strandja Ho-Ho-Ho-horgászok számára is bátran ajánlható, mivel ez a környék bővelkedik a remek horgászvizekben.

tiszatav5

Bármelyiket is válasszuk, biztosan elégedetten fogunk távozni, arra viszont készüljünk fel, hogy a Kiskörei Szabadstrand kivételével a többi partszakasz fizetős.

| Forrás: utazasielmenyek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek