Nyomtatás

Horvátországban nyaralnál? Hiába van védettségi igazolványod, ha erre nem figyelsz

439

Magyarország már Horvátországgal is megállapodott arról, hogy a két ország kölcsönösen elfogadja egymás védettségi igazolványát, így mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között, karantén és tesztkötelezettség nélkül. Csakhogy van itt egy apró kikötés.

A Konzuli Szolgálat oldalán először még arról írnak, hogy „2021. 05. 06-tól Magyarország állampolgárai - a két országban hatályos járványügyi és rendészeti szabályokra is figyelemmel - korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. Az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, s ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai. "

A következő pontban azonban felhívják a figyelmet arra, hogy „a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. (A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval.)”.

Megkérdeztük a KMM sajtóosztályát, hogy pontosan milyen jogokkal ruház fel a Horvátországba való átlépéshez a védettségi igazolvány és valóban ki kell-e várni a második oltást követő 14 napot ahhoz, hogy valaki koronavírus-teszt nélkül tudjon átmenni a határon.

A KKM azt a választ adta, hogy „a Horvát Köztársaság és Magyarország között létrejött megállapodás értelmében a két ország illetékes hatóságai által kiállított, COVID-19 elleni oltási igazolások kölcsönösen elismerésre és elfogadásra kerülnek a beadott oltóanyagtól függetlenül, amint ezt május 5-én Horvátország Kül- és Európa-ügyi Minisztériuma is közleményben jelentette be.  A horvátországi határátlépéssel kapcsolatos részletes szabályokról a Konzuli Szolgálat honlapja nyújt tájékoztatást.”

A fenti válasz alapján tehát a külügyminisztérium is azt mondja, hogy a Konzuli Szolgálat oldalán elérhető részletes szabályok a mérvadóak, ez pedig azt jelenti, hogy

aki Horvátországba menne és már van védettségi igazolványa, csak úgy engedik át a határon tesztkötelezettség nélkül, ha eltelt a második oltást követően 14 nap.

Fontos, hogy ennek alátámasztására ott kel lennie az oltási igazolásnak is, rajta mindkét oltás dátumával. Ennek hiányában mindenképp kell koronavírus-teszt, mielőtt valaki Horvátországba menne.

(Forrás: portfolio.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek