Nyomtatás

A szállodák már nagyon nyitnának

188

Továbbra is 250-300 közötti napi halálozás, a kórházakon nagy nyomás. A kormány egy hét múlva ki akarja nyitni az általános iskolákat. És most a kormányközeli Magyar Nemzetnek nyilatkozott a szállodaszövetség alelnöke, az üzenet egyértelmű: a szállodák is nagyon nyitni szeretnének májusban.

„Május elejére felkészülhetnek a kereskedelmi szálláshelyek, hogy a belföldi turizmus újraindulhasson. Eljutottunk az utolsó levegővételig, ami azt jelenti, hogy a járványügyi helyzethez és a lakosság védettségéhez igazított újranyitás nélkül már megfulladhatna az ágazat” – mondta a Magyar Nemzetnek Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) általános alelnöke a tagvállalatokkal folytatott újabb egyeztetés összegzéseként.

Szerinte a viszonylag magasnak számító átoltottság miatt a külföldi turisták számára vonzóbb úti céllá válhatunk a többi uniós országhoz viszonyítva. Baldauf – aki egyben az alsópáhoki Kolping Hotel ügyvezető igazgatója is –szerint a külföldi lehetőségek felé újra növekvő arányban forduló kínai turistacsoportokat ismét jó eséllyel csábíthatjuk a közismerten fizetőképes ázsiai küldőpiacokról, ami főleg a fővárosnak lehet biztató – írja a kormányközeli lap.

A fővárost csak belföldi vendégekkel megmenteni nem lehet – jelentette ki. „Budapest nem egészen a magyar pénztárcákhoz szabott. A magyar főváros szálláspiaca ugyanakkor Európában kedvezőbb ár/érték arányt képvisel, ami a pandémia előtti, rekordszámú külföldi vendégéjszakákon is meglátszott” – jegyezte meg az alelnök.

Az ügyeskedőkkel is baj van.

Vidéken már jó ideje és most is jellemző a feketén történő szobakiadás – közölte a szakszövetség alelnöke. A szervezet rengeteg jelzést kapott, és több esetben be is bizonyosodott, hogy az ország több pontján a magán-szobakiadók, vendégházak, panziók üzemeltetői kijátsszák a korlátozásokat.

November óta csak üzleti vagy oktatási céllal érkező vendégeket fogadhatnak a szállásadók. És mit ad isten, így is papírozzák le.

A szállodaszövetség alelnöke mondja az ügyeskedőkről, hogy

úgy bonyolítanak telt házas hétvégéket, hogy a szobákat a november óta meglévő vendégfogadási tilalom ellenére baráti társaságoknak adják ki, ám azt üzleti útként, például egy cég csapatépítő programjaként jegyzik be, ami a bezárás alatt is engedélyezett szolgáltatás.

„Rengeteg konkrét példát tudnék említeni, többször ellenőriztük próbafoglalásokkal, hogy a Balaton körül vagy az ismert borvidékeken, népszerű utazási térségekben így szereznek illegális bevételt hónapok óta, lényegében következmények nélkül. Nemegyszer úgy jártunk, hogy a telefonban közölték: nem maradt már szabad szoba. Nyilván nem üzleti utazókkal telt meg az adott szálláshely – jegyezte meg, hozzátéve, hogy eközben a szabályosan eljáró, bezárt hotelek közül már a nagyobb, tőkeerősebb cégek is az erejük végéhez érkeztek.”

Baldauf azt mondja, hogy májustól ketyeg a bomba, tömeges csődtől tart, ha nem nyithatnak ki a szállások.

Meg amúgy új támogatásért lobbizik a szállodaszövetség alelnöke (novembertől amúgy a megtartott dolgozók után bértámogatást már kapnak a szállásadók), mert fel kell készülniük a nyitásra, emellett a turisztikai fejlesztési hozzájárulást is jó lenne 2022 végéig nem fizetni Baldauf szerint.

(Forrás: 24.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek