Nyomtatás

A legszebb barlangok Magyarországon

712

Hazánkban számos gyönyörű barlang található, ahol a túrázók, kalandorok megtalálhatják a számításaikat. Te melyik barlangokkal egészítenéd ki a listát?

Aggteleki cseppkőbarlang

Magyarország egyik legnevezetesebb barlangja, az Aggteleki cseppkőbarlang, ami az Aggtelekről elnevezett nemzeti park legkedveltebb látnivalója. Az UNESCO Világörökségét képző nemzeti park több mint 20 000 hektáron fekszik, és Magyarországon először itt nem csak a felszíni, hanem a föld alatti terület is a park részét képzi. A sűrű barlangrendszert változatos ásványi kincsekkel tarkított alagutak színesítik, ezeknek a száma kereken húsz.
Itt található Közép-Európa leghosszabb barlangja, a Baradla-barlang, ahol őskori maradványok nyomára bukkantak a kutatók.

barlango2

Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlang hossza 3280 méter, és a bejárattól számított maximum mélysége 16 méter. Az egész járatot a víz alakította ki, aminek a helyén ma már hangulatos csónakozással csodálhatjuk meg a tavat. Ez a különleges hely egy világrekordot is fenntart, hiszen sehol máshol nem található ilyen nagy, csónakkal bejárható barlangrendszer.

Csodabogyós-barlang

A fokozottan védett balatonedericsi Csodabogyós-barlang Magyarország kilencedik leghosszabb barlangja, és 393-as tengerszint feletti magasságával a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét is képzi. Nevét egy, a bejárat mellett is fellelhető csodabogyó cserjéről kapta. A hat kilométer hosszú járatait a földmozgások alakították, így igen sok természetes terem és akna fedezhető fel benne.

barlango3

Abaligeti-barlang

Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb patakos barlangja. A barlang és egy hektáros felszíni területe 1982 óta fokozottan védett természeti érték. Mára jól kiépített járat várja a látogatókat, számuk évi 80 ezerre tehető. Egészségügyi felhasználása is van, a légúti betegségben szenvedők gyógyító helye több évtized óta. 2000-ben gyógy-barlanggá nyilvánították.

barlango4

(Forrás: foldjaro.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek