Nyomtatás

Hogyan utazhatunk a Brexit után az Egyesült Királyságba?

333

Január elsején az Egyesült Királyság ténylegesen is elhagyta az Európai Uniót. Összegyűjtöttük, hogy magyar állampolgárok mostantól milyen feltételekkel tudnak belépni az ország területére, és mikor szükséges vízumot igényelniük a Brexit-szabályok értelmében.

Január elsején, négy és fél évvel a Brexit megszavazása után, az Egyesült Királyság ténylegesen is elhagyta a vámuniót és a közös piacot, lezárult az Európai Unióból való kilépést segítő átmeneti időszak. Ezzel változnak a belépési szabályok is, bizonyos esetekben mostantól vízumot kell igényelni, azonban az átlagutazó továbbra is szabadon közlekedhet az Egyesült Királyság és az Európai Unió országai között.

Vízum vagy szabad belépés?

A Brexit-megállapodás alapján a brit kormány 2021. január 1-jétől vízumrendszert vezetett be. Az uniós polgárok belépéséről szóló tájékoztató alapján a magyar beutazók továbbra is vízummentesen léphetnek be az Egyesült Királyság területére, amennyiben legfeljebb 6 hónapot töltenek el az országban.A szabadidős céllal beutazót a brit hatóságok a határnál felkérhetik arra, hogy igazolja:

  • a látogatás célját,
  • el tudja tartani magát az utazása során,
  • megszervezte szállását a tartózkodás időtartamára,
  • tudja fizetni a visszatérését vagy a továbbutazását,
  • látogatása végén valóban elhagyja majd az Egyesült Királyságot.

A beutazás célja sokféle lehet: turizmus, családi és baráti látogatások, rövid ideig tartó tanulás, üzleti jellegű tevékenység, vagy szakmai eseményeken és konferenciákon való részvétel.

Azok például, akik szakmájuk szakértőjeként meghívást kaptak a szigetországba, úgynevezett „engedélyezett fizetett megbízásra,” vagy bizonyos üzleti, illetve tudományos tevékenység céljából, de alapvetően nem az Egyesült Királyságban dolgoznak, vízum nélkül beléphetnek az országba.

2021. január 1. után azoknak a magyar állampolgároknak, akik több mint hat hónapra érkeznek az Egyesült Királyságba, vagy utazásuk célja a munkavállalás, illetve tanulmányok folytatása, vízumot kell kérvényezniük a brit hatóságoknál.

A vízum pontos típusa függ a beutazás céljától és időtartamától is. Elérhető vízum többek között a képzett munkavállalók, idénymunkások, önkéntesek, sportolók, első vállalkozásukat elindítók, beruházók számára, de még a háztartási dolgozók is külön vízumkategóriára jelentkezhetnek. A diákok között pedig a tartózkodás hosszától függően megkülönböztetik azokat, akik legfeljebb 11 hónapig tartózkodnak az országban, illetve azokat, akik hosszabb időre iratkoznak be egy oktatási intézménybe.

Fontos, hogy ezek a változások nem vonatkoznak azokra az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárokra, akik az EUSS regisztrációs rendszer keretében már megszerezték a letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státuszt.

Tranzitátszállás az Egyesült Királyságban

Amennyiben az Egyesült Királyságba való belépés célja tranzitátszállás, és nem a brit fennhatóság alá tartozó Csatorna-szigetek vagy a Man-sziget az utazás célpontja, akkor vízummentesen át lehet haladni az országon: a magyar utazók a repülőtér nemzetközi zónájába beléphetnek és ott a célállamba közlekedő járat indulásáig tartózkodhatnak. A továbbutazás tényét azonban a határnál bizonyítani kell a brit hatóságoknak.

Milyen úti okmánnyal utazhatunk a jövőben?

A beutazáshoz egészen 2021. szeptember 30-ig lehet használni az Európai Unió területén kiállított személyi igazolványt, mint úti okmányt, ettől kezdődően azonban kizárólag útlevéllel léphetünk majd be az Egyesült Királyság területére. Kivételt képeznek ez alól a letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők, akik számára a belépést 2025. december 31-ig személyivel is lehetővé teszik.

Mi a helyzet a jogosítvánnyal és az európai egészségkártyával?

Január elsejétől is vezethetünk a Magyarországon kiállított vezetői engedéllyel az Egyesült Királyság területén, azonban csak a tartózkodásunk kezdetétől számított egy éven belül. Ezután honosítani kell az okmányt a brit hatóságoknál, új vizsgát azonban nem kell letenni.

Az európai egészségkártya azonban januártól már nem érvényes a szigetországban a Brexit szabályok értelmében, hiszen az Egyesült Királyság nem tagja az Európai Uniónak. Így fontos, hogy rendelkezzünk utasbiztosítással, melyet az utazás megkezdése előtt kötünk.

A házi kedvenceket sem kell otthon hagyni

Az utazók ezentúl is magukkal vihetik házi kedvenceiket az Egyesült Királyságba, a brit hatóságok továbbra is elfogadják az EU-ból érkezőktől az uniós állatútlevelet. Visszafelé azonban az állatok az EU-ba csak engedéllyel (AHC) lesznek szállíthatók, amit minden egyes utazás előtt legfeljebb tíz nappal állíthat ki az állatorvos, és legalább 21 nappal a veszettség elleni oltás után. Az állatnak ezen kívül rendelkeznie kell mikrochippel is.

Személyre szabott vízuminformációk

A brit külügyminisztérium honlapján külön erre a célra fejlesztett keresővel segíti a különböző országokból érkező utazókat, hogy milyen esetekben kell vízumot igényelniük utazásukhoz. Az oldalon található online űrlapon egy legördülő menüből kiválaszthatjuk az állampolgárságunkat, az úti célunkat és tartózkodásunk tervezett időtartamát. Ezek alapján a rendszer személyre szabottan adja meg, milyen engedélyek szükségesek ahhoz, hogy beléphessünk az Egyesült Királyság területére.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek