Nyomtatás

Fedezd fel kétkeréken az Őrséget

361

Az Őrség, Magyarország nyugati szélén rengeteg természeti kinccsel, történelmi emlékkel várja az arra járókat. Neve onnan ered, hogy a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítetek ide, hogy védjék a határt.

Sok település még ma is megőrizte régi szerkezetét és több Árpád-kori emléket is találhatsz itt. Hazánk nyugati szélét hála a jól kialakított biciklis utaknak könnyedén felfedezhetjük kétkeréken is, ebben hat kijelölt kerékpáros útvonal van a segítségünkre, valamint itt is áthalad az EuroVelo 14 nemzetközi kerékpárút is, melynek Szentgotthárd és Velencei-tó közti szakaszát júliusban adták át. A kerékpárút célja, hogy összekösse Közép-Európa tavait.

Az Őrség felfedezéséhez azonban a legtöbb látnivalót kétségtelenül az Őrség 4 biciklis út kínálja. Bár maga a túra nem nehéz és csupán 36 km, de a rengeteg utunkba akadó érdekesség miatt ajánlott egy teljes napot rászánni. Cserébe fürdőzhetünk, jókat ehetünk-ihatunk, elmélyülhetünk a természet adta szépségekben és kicsit jobban megismerhetjük az Őrséget.

A túra kiindulópontja az Őrség fővárosában, Őriszentpéteren van, ahonnan Ispánk felé kell indulni. Némi iróniával a helyiek a „világ közepének” is nevezik a kb. 100 főt számláló települést, azonban az édesszájúaknak kötelező itt a megállás, hogy némi extra energiát gyűjtsenek az Ízrestaurátor csokoládémanufaktúrában, ahol a kóstolás mellett akár azt is megtudhatod, hogyan és miből készülnek az édességek.

Innen erdők közt vezet tovább az út egészen Viszák községéig és a Tündérkertig. A Tündérkertben negyven hagyományos, régi gyümölcsfajták facsemetéje neveli a batul almákat és a sózókörtéket. Ezekből az őshonos gyümölcsökből régen finom pálinka készült. A tündérkerti kitérő után Őrimagyarósdon tekerhetsz át, ahol a pihenőt a török időkből származó kettős várárokkal védett földvár mellett ejtheted meg egy kiépített pihenőhelyen.

Az őrségi lápvidék érdekes világát ismerheted meg Szőcén, ha betérsz a Lápok Házához. Itt le is tudod támasztani a biciklit és elsőként egy interaktív kiállításon, majd élőben, a Tőzegmohás láprét tanösvényen haladva merülhetsz el a lápvidék szépségeiben. A 900 méteres tanösvényen fapallók vezetnek végig és tájékoztató táblák segítik a tőzegmohák és a növényritkaságok megismerését. A természeti értékek mellett Szőcén egy Árpád-kori plébániatemplomot is megnézhetsz.

Jó időben mindenképpen vigyél magaddal fürdőruhát és tervezz egy nagyobb pihenővel a Vadása-tónál. Nevét a helyiek szerint onnan kapta, hogy a víz forrását rókák, azaz vadak ásták ki, a vadásta szóból született később a Vadása elnevezés. A tó tiszta vízében fürdeni is lehet, és ha megéheztél, a strandon bőven válogathatsz étkezdékből. Ha telehassal még nem esik jól ismét biciklire pattanni, akkor levezetésnek járd be a Rókalyuk tanösvényt: a csupán 2 kilométer hosszú túrán az erdő hűvöséből csodálhatod meg a tavat.

Újból biciklire pattanva irány Szaknyér, ahol az Őrségi Patakparti Alpakafarm lakóival barátkozhatsz össze. A farmon három alpakacsalád él, a gyerekeknek különösen nagy élmény lehet megsimogatni ezeket a gyapjas állatokat. Azonban, ha szeretnéd útba ejteni az alpakákat semmiképp se feledkezz el előre bejelentkezni.

Innen kavicsos, földes út vezet Kisrákosig, de rossz idő esetén akár közúton is elérheted. Tovább haladva a Denke-patak mentén a következő állomás Pankasz, ahol az Őrség egyik jelképévé vált harangláb vár. Ez az őrségi református templom 1755-ben épült, nevét annak köszönheti, hogy alul sátorszerű szoknya díszíti. A szoknya teteje zsúpból készült, a harangtorony sisakjának fedése pedig fazsindelyes.

Nagyrákosra megérkezve a Tájházban megnézheted hogyan éltek az Őrségben az emberek az 1800-as évek végén. A zsúpfedeles ház és műhely egykoron a falu kovácsáé volt, a tájház pedig jól mutatja be, miként élt ott családjával, milyen konyhai eszközöket használtak, hogyan volt berendezve a ház, míg a műhelyben a kovácsmesterség eszközeivel és fortélyaival is megismerkedhetsz.

Mielőtt visszaindulnál Őriszentpéterre a faluban lévő paraszti gazdaságban a hazaútra íncsiklandozó, helyi sajtokból is bevásárolhatsz. Indulás előtt vagy érkezés után természetesen nem érdemes megfeledkezni Őriszentpéter látnivalóiról sem: az Árpád-kori katolikus templomról vagy éppen a Natura 2000 látogatóközpontról, ahol szemügyre veheted az Őrség természeti értékeit.

(Forrás: utazomajom.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek