Nyomtatás

Szigetközi kalandozások

540

A Szigetköz ezernyi folyómedre, hangulatos szigetvilága igazi ősvadon. A kanyargó folyóágak háborítatlan ártéri erdőket ölelnek körbe, ahol ritka madarakkal, vidrákkal és hódokkal is találkozhatunk.

Az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna által közrezárt, vadregényes világot sokan Magyarország egyik legjobb vízitúrás helyszínének tartják: a szigetek, mellékágak és öblök útvesztőjében több száz kilométernyi vízi útvonal várja az evezősöket. Lapátolhatunk ártéri erdőben és nádasok között, homokpadokon, zátonyokon és zúgókon átkelve, csobbanhatunk a víz fölé behajló ugrálófákról, vagy csendben megfigyelhetjük a vadon életét.

Vízitúrák minden szinten

Erőnlétünkhöz és tapasztalatunkhoz mérten sokféle túra közül választhatunk a szövevényes ártér felfedezéséhez; a bukógátakkal, duzzasztókkal és átemelésekkel tarkított útvonalakat inkább a haladóknak ajánljuk. Aki többnapos túrára indulna, az leevezhet a Mosoni-Duna Rajkától Győrig tartó szakaszán, amelyet végig erdő szegélyez. Megszállni vízparti kempingekben és falusi vendégházaknál érdemes.

oregdu2

Két keréken

Az evezést bicajozással is kombinálhatjuk, kiépített kerékpárutakon és kis forgalmú utakon tekerhetjük körbe a Szigetköz falvait. Természetrajongó bringások ne hagyják ki a Kisbodaktól Dunaremetén, Lipóton és Ásványrárón át Dunaszegig vezető, 20 kilométeres Szigetközi Természetvédelmi Bemutató Útvonalat.

3 kihagyhatatlan vízitúra

Dunasziget: A Pisztráng Kör Egyesület tájháza és ökoparkja a Szigetköz értékeit mutatja be. Van itt egy hegyipatak-tisztaságú szivárgó ág is, amelyen különleges élmény a kenuzás, a vízparton pedig még az aranymosást is kipróbálhatjuk.

Kisbodak: A kisbodaki ágrendszer a legváltozatosabb vízitúrahelyek közé tartozik. Az Esthajnalcsillag Kempingtől indulva tucatnyi csillag- vagy körtúra közül lehet választani. Kezdők és családok is bátran nekivághatnak a 3 kilométeres Öreg-tó-körnek, hogy megcsodálják a Szigetköz egyik legnagyobb ártéri erdejét, az öreg-szigeti tavat.

Zátonyi-Duna: A Kisbodakhoz közeli szakaszon 4-5 méter mély, kristálytiszta állóvízen evezhetünk akár egész nap, teljes biztonságban.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek