Nyomtatás

Csongrád megújult homokos stranddal, különleges ízekkel várja a turistákat

409

Bár a dél-alföldi kisváros elsősorban nem a turisztikai vonzerejéről ismert, tavaly 14 ezer vendégéjszakát töltöttek itt a turisták, illetve az ide látogató üzletemberek. A népszerű strand, a Körös-torok környéke félmilliárd forintból újult meg.

Csongrád és környéke ugyanakkor számos különleges látnivalóval és turisztikai attrakcióval kecsegtet. Ezek bemutatására szerveztek tanulmányutat a minap a csongrádi Tourinform-iroda munkatársai: Ujszászi Erika, a Homokföveny Idegenforgalmi Szövetkezet elnöke, Nagyné Bicskei Anita, az iroda munkatársa, valamint Domokos Katalin idegenvezető.

Csongrád város Hild-érmes főterének meghatározó épülete az Ybl Lajos által népi szecessziós stílusban tervezett gimnázium, a klasszicizáló barokk Nagyboldogasszony templom, valamint a Városháza, ahol Bedő Tamás polgármester tájékoztatójában hangsúlyozta: a majd ezer éves történelemmel büszkélkedő, sok tragédiát túlélt város egyre fontosabbnak tartja a turizmust.

Az elmúlt két évben pályázati forrásokat és saját erőt felhasználva félmilliárd forintnyi összeget fordítottak a belföldiek és külföldiek kikapcsolódását, aktív pihenését elősegítő beruházásokra. Ez javarészt a Körös-toroki üdülőterület infrastrukturális fejlesztésére, szolgáltatási körének bővítésére szolgált, ezen belül szálláshelyek – kemping, panzió – felújítására is sor került.

A város építészeti látnivalókban gazdag örökséggel büszkélkedhet – mint az égbe nyúló templomok, vagy a skanzenszerű Belváros nádtetős, vert falú régi házacskái –, de emellett olyan friss programlehetőséggel is bír, mint a környékbeli termelő gazdák és kézművesek műhelyeinek meglátogatása.

Veres Zoltán és Márton Magdolna felgyői kecskefarmja és különleges ínyencségei, mint például a kecsketejből készült jégkrém, sokféle sajt, joghurt, az elegáns Török porta dzsem és gyümölcssajt ínyencségei, valamint Lakatosék patinás kis pékségének értékét emeli, hogy termékeik alapanyagai helyben születnek, teremnek, és a belőlük készült finomságok is itt lelnek vevőre. Itt minden bio, adalék- és tartósítószermentes.

Hiánypótló szolgáltatást nyújt a Milton Tanya, amely egy gyermekek számára kialakított napközis foglalkoztató központ, középkori várral és játékokkal, medencével, állatsereglettel, színházzal, legelésző pónikkal, gyöngyfűzéssel és ebédlehetőséggel, amint azt Komlósi Orsolya, a gyerekbirodalom tulajdonosa elárulta.

Csongrád a halételek Mekkája. Igaz ez a strandvendéglőként is működő, egyébként a fine dining szintjét megütő Kertvendéglőre csakúgy, mint a Bárkára. Az itteni borokra nagyon büszkék a helybeliek – a homokot több száz éve kedveli a kadarka, meg a zweigelt.

A Tisza és a Hármas-Körös összefolyásánál, vagyis a Körös-toroknál kialakított, népszerű, homokos strandon helyben fogott sült halat kóstolhatunk, persze lángos is akad, ha arra fájna a fogunk.

Az átadás előtt álló, gyerekbarát látogatóközpont mosdóval, pelenkázóval, kávézóval is felszerelt pihenőhelyként szolgál majd a strandolóknak, no meg a több mint 300 – az itteni gyakori árvíz miatt lábakon álló – üdülő tulajdonosa részére.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek