Nyomtatás

Így indítaná újra a budapesti vendéglátást Karácsony Gergely

458

Budapest Restart címmel 7+1 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a főváros felelős újranyitásáért Karácsony Gergely főpolgármester. Az egyik pont a biztonságos vendéglátással foglalkozik.

Karácsony Gergely szerda reggel a Facebook-oldalán jelentette be, hogy összefoglalta, "milyen teendői vannak a kormánynak, mi a városvezetés dolga, mit tanulhatunk a nemzetközi példákból, miben indokolt a különös óvatosság".

A főpolgármester szerint a hétköznapok korábbiakhoz hasonlatos rendje lépésről-lépésre, a következő feltételek teljesülése esetén állítható helyre:

  • az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik;
  • a tesztelés tömeges és folyamatos, ezek adatai nyilvánosak és alátámasztják az újranyitás lehetőségét;
  • felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások, és senki nem eshet el olyan ellátástól, amelynek elmaradása maradandó egészségromlást okozna;
  • továbbra is fegyelmezetten betartjuk az ismert biztonsági intézkedéseket (higiéniai intézkedések, száj- és orrvédő eszközök viselése, távolságtartási szabályok).

Úgy véli, ezek teljesülése után az eddigi korlátozó intézkedések lazításával, specifikus, rájuk szabott szabályok megalkotásával újra kinyithatnának az üzletek és a vendéglátóhelyek, és fokozatosan újra lehetővé kellene tenni – szintén részletes előírások megalkotásával és ellenőrzésével – a közösségi, kulturális és sportrendezvények szervezését. .

Karácsony szerint Budapest újraindításának stratégiáját 7+1 lépésre lehet alapozni. Ezek egy része önálló kormányzati hatáskör, másik része a fővárosi városvezetés döntési jogkörébe tartozik.

A biztonságos vendéglátásért

Az 5. pont foglalkozik a „biztonságos vendéglátással". A javaslat a vendéglátóhelyek újraindításának feltételéül szabná, hogy a vendégek kiszolgálása ne, vagy ne csak zárt térben történhessen, hanem lehetőség legyen teraszok, szabadtéri helyek nyitására. Ezt szolgálja a kormány rendelete a teraszengedélyekkel kapcsolatos költségek elengedésére. Mivel nem minden étteremnek van teraszengedélye, ezért a budapesti városvezetés a kerületekkel együttműködve – kiindulva a litván főváros példájából – vizsgálja, hogyan tudja megnyitni a város köztereit a vendéglátóhelyek előtt. Vizsgálják, hogy a nyárra átmenetileg kisebb útszakaszok lezárhatóak-e úgy, hogy ott az utcában működő vendéglátóhelyek – a kellő távolság megtartása mellett – asztalokat helyezhessenek el.

Karácsony szerint a teraszok számának növelése egyszerre szolgálja a hónapok óta bezárt budapestiek természetes társadalmi igényeinek kielégítését és válsággal talán leginkább sújtott vendéglátósok forgalmának növekedését.

A javaslat szerint az arc eltakarását a tömegközlekedés és a kereskedelmi egységek után ki kell terjeszteni. A vendéglátóhelyek újranyitását a személyzet kötelező maszkviseléséhez kötné a főpolgármester.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek