Nyomtatás

A Balatonon a sportturizmus lehet a vírusválság nyertese

923

A kávézók, éttermek teraszainak megnyitása után a golfpályák és a vitorlás kikötők forgalma is gyorsan növekszik.

Sőt, a sportruházatokat forgalmazó cégek is azt gondolják, hogy napokon belül ismét fellendül a Balaton turizmusa. A megkérdezettek mind azt állítják, hogy a vírushelyzet egyik „nyertese” a sportturizmus lehet. Ennek oka, hogy a magyarok jobban oda fognak figyelni egészségi állapotukra.

Király Zsolt, Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag győztese úgy látja, hogy a vírushelyzet normalizálódása közeledtével újabb lendületet kaphat a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon. Egyre több cég áll ugyanis sorba ilyen tréningre, a szervezők pedig csak arra várnak, hogy a korlátozásokat feloldják. Ugyanakkor a sport iránti érdeklődés növekedése a szponzorációban is hatalmas változást fog hozni. A turisztikai és a sportszolgáltatóknak erre is fel kell készülniük.

A hajózás iránti kereslet növekedéséről számolt be Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yachtclub vezetője is, a Balatoni Kör tagja. Mint mondta, a hajótulajdonosok a korlátozások alatt is szívesen jöttek a Balatonra, de a bérelhető hajók iránt most hirtelen megnőtt az érdeklődés. Azt gondolja, mivel ez kimondottan biztonságos időtöltés vírus szempontjából, így mindenképpen növekedésre kell számítani a jövőben.

A vírushelyzet után az elsők között kezdődött újra az élet a magyar golfpályákon. Ez a fajta sport már csak azért is népszerű lehet majd a jövőben a szabadba vágyók között, mert egy 160 hektáros területen teljesen természetes, hogy tartani tudják egymástól a másfél méteres távolságot – ecsetelte Csándli Balázs, a Zala Spring Golf Resort igazgatója. Az ország egyetlen nemzetközi szintű golfpályáján található szállodában már a hétvégén is voltak vendégek. Az igazgató szerint a szabadban végezhető sporttevékenységek felértékelődnek idén nyáron, így biztosak lehetünk abban, hogy a vitorlázáshoz hasonló fellendülés várható a balatoni golfturizmus területén is.

A sport iránti érdeklődés növekedését jelzi, hogy a Dockyard Islands – Helly Hansen – üzlete is kinyitott a hétvégén Balatonfüreden. A vitorlás és túraruházatot is értékesítő üzlet képviselője szerint komoly vásárlási attitűdváltásra számítanak a közeljövőben. Budapestet és környékét egyelőre csak alapos indokkal lehet elhagyni, és akik az ingatlanjaikba jönnek még várhatóan nem a vásárlással, korzózással töltik az idejüket, így ebből az irányból még nem számítanak jelentős forgalomra. Ugyanakkor máshonnan már érkeznek látogatók a partra. Sokan közülük vásárolni is szeretnének, ezért is nyitották meg boltjukat Balatonfüreden. Fülöp Miklós kiskereskedelmi vezető szerint a járvány után várhatóan többen fognak sportolni, jobban oda fognak figyelni egészségükre, ezért a belföldi turizmus erősödésére számítanak. A következő nagyobb vásárlási roham akkor jöhet, amikor a vitorlásszezont is korlátozó szigorításokat és a Budapestre, Pest megyére vonatkozó korlátozásokat is feloldják.

Nem vagyunk túl sportos nemzet, de most ez lehet a gazdasági tartalék

Éskovács Péter kommunikációs tanácsadó mindezekhez hozzátette: a sportturizmusban még valóban sok tartalék rejlik Magyarországon. Az Európai Unióban mi vagyunk a harmadik legkevésbé sportos nemzet. Ciprus és Horvátország után nálunk foglalkoznak a legkevesebben a rendszeres testmozgással. Legalábbis ezt mutatja az Eurostat korábbi kutatása. Mindez változhat a járvány után, elképzelhető, hogy többen fognak sportolni. Erre most fel kell készülniük a turisztikai és sporttal kapcsolatos szolgáltatóknak is.

Főként a családi programok újragondolásában lát lehetőséget a turisztikai szakember. Ezért is hozták létre korábban Füred Kapitányt, a balatoni mesehőst. Ő túrákon, hajós kirándulásokon és sportrendezvényeken is arra buzdít minden gyereket és szülőt, hogy ne csak strandon fekve, zsíros lángossal a kezükben töltsék szabadidejüket. Arra is szeretnék rávenni a családokat, hogy aktívan, sok mozgással egybekötve fedezzék fel a Balaton rejtett kincseit. A mesehős kincsvadászatain évente közel tízezer fővel találkozott eddig. De miután tömegrendezvények idén nyáron nem igazán lesznek, a szervezőknek azt kell átgondolniuk, hogyan lehet 2-4 fős családi csoportoknak kincsvadászatokat szervezni. Éskovács Péter szerint mindez nem lehetetlen, jelenleg tárgyalnak a Balatoni Hajózási Zrt. -vel, a Balatoni Kör és a Balatoni Turisztikai Szövetség éttermeivel, szállodáival.

(Forrás: 24.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek