Nyomtatás

Helyi értékek és meseút Noszvajon

724

2020-ban is folytatódik Noszvajon a helyi értékekre épülő kulturális turizmus fejlesztése, törekedve az állandó attrakciók növelésére és a fenntarthatóságra.

Különleges helyszíne Noszvajnak a Mátyás-tér, ahol újra megtekinthető lesz a gádoros barlanglakás a terület rehabilitációját célzó projekt eredményeként.

Présházakból skanzen és közösségi tér

Hosszú kutatómunka és tervezés után elkezdődött a terület rehabilitációja, elkészült az első présház felújítása, még az idén megnyílik egy helyi borászat történetét feldolgozó kiállítás.

noszvaA Gazdaház is egyfajta közösségi térként funkcionál

Az Önkormányzat elképzelései szerint az elkövetkező évek során a Mátyás-téri 17 ingatlanból álló ingatlanegyüttes skanzenszerűen működik majd, egyfajta közösségi térként. Az egykori barlanglakások, barlangok, pinceházak interaktív bemutató tereknek, műhelyeknek adnak majd otthont.

Helyi termelői piac

2020 második félévében várható a helyi termelői piac átadása a falu közepén. Az egykori falusi lakóház és udvarának felújításával egy újabb különleges tér alakul ki a településen. A piaci napok mellett az önkormányzat szeretne különböző vásárokat, rendezvényeket szervezni itt, valamint lehetőséget teremteni a helyi ajándéktárgyak értékesítésére.

noszva2A szilvalekváros, kemencében sült bukta az egyik helyi specialitás

Noszvaj jellegzetes és ismert helyi termékei a szilvalekvár, lekvárok, birsalmasajt mellett a noszvaji kertek zöldség-, virág- és gyümölcsválasztéka, a helyi sajtok, füstölt áruk. A tervek szerint az idei Kemencés Nap egyik új színhelye lesz a piac, hiszen itt is épül egy jellegzetes noszvaji kemence.

Meseút felnőtteknek

Bálint-napon debütált Noszvajon a „felnőtt Meseút", kifejezetten felnőtt témákkal a szerelemre, a párkapcsolatokra hangolva. Az országban ebben a formában egyedülálló gyermekeknek szóló, közkedvelt, évi 1200 látogatót vonzó Meseút mellett így újabb 10 meseházzal bővült a falu, amelyek az itt élők munkái. A meseházak folyamatosan elérhetők, önállóan bejárhatók, szabadon tervezhető időkerettel, útvonallal. Induló állomások a Harmónia és a Rozika Cukrászda.

noszva3A gyerekeknek szóló meseút már várja a kicsiket, nagyokat

Szállás a föld alatt és a "levegőben"

Különlegesek Noszvajon a szállások is. A méltán híres lombházak mellett Noszvajon barlangban, barlanglakásban, glampingban, buborékban, konténerházban is lehet szállást foglalni. A szállások sokféleségének, a szolgáltatások színvonalának köszönhetően 2019-ben is jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma.

Rendezvénynaptár

A noszvaji rendezvénynaptár 2020-ban is különösen gazdag, 24 turisztikai vonzerővel is rendelkező esemény kerül megrendezésre. Különlegessége, hogy a programok megvalósításában az önkormányzaton kívül 3 civil szervezet, 4 helyi vállalkozó is szerepet vállal.

A hagyományőrzést fókuszba állító rendezvények mellett (Húsvéti vendégvárás, Szilvanap, Birsünnep, Kemencés Nap, Márton-nap) növelik a falu népszerűségét a privát szervezésben megvalósuló rendezvények is, mint a Glamping Piknik, az Ügyvédfesztivál, és az első alkalommal megrendezésre kerülő Várkút Nap, valamint a Csendülő, kulturális fogadó színes kulturális programpalettája.

Különösen „erős" lesz 2020-ban a Glamping Piknik, hiszen a 10 SVÉT-es étterem jelezte részvételi szándékát, és 1500 résztvevőre számítanak a síkfőkúti Nomád Hotelben. A családokra is gondoltak: lesz Mese Erdő gyereknapon, húsvéti Tojáskeresés és hagyományos Búcsú.

noszva4A falu egyik különleges látnivalója, a barlanglakások

Szeptember 12-13-án kerül megrendezésre a XXII. Kemencés Nap bortúrával és a Kemencében Készített Ételek Versenyével.

Noszvajon az önkormányzat 100% tulajdonában lévő nonprofit kft. foglalkozik a turistacsoportok szervezésével, koordinálásával.

A www.noszvajpakk.hu oldalon 2020-ra is dolgoznak ki újabb programcsomagokat: felnőtt meseutas ajánlatokat az új Meseút kapcsán pároknak, baráti társaságoknak, de céges megrendelésre is.

Ajánlatukba bevonják a faluban elérhető „nyitott gazdaság" programlehetőséget is.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek