Nyomtatás

A légi utazás szabályai: mi illik és mi nem?

686

A légi utazás íratlan szabályait nehéz követni: hátradönthetjük-e az ülést? Mennyit illik beszélgetni a mellettünk ülő utassal? Lehet-e saját ételt vinni a repülőgép fedélzetére? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ egy friss kutatás.

A repülés íratlan szabályairól készített online felmérést a YouGov londoni székhelyű adatelemző cég. A felmérés során 1219 amerikai felnőtt véleményét kérdezték ki a nemeket és különböző generációkat megfelelő arányban képviseltetve, így a felmérés reprezentatívnak mondható az amerikai utasokra nézve – írja az AIRportal.hu.

A hátradöntött ülés kérdése

A napokban nagy port kavart a médiában és az interneten is az a Twitterre felkerült videó, amelyben egy férfi folyamatosan püföli az előtte ülő nő üléstámláját, mert az kérdezés nélkül hátrahajtotta.

Egy hosszabb repülőút során valóban rendkívül zavaró lehet a hátradöntött ülés, mert az utas ezzel megzavarja a háta mögött ülő kényelmét, 10-ből 7 amerikai mégis elfogadhatónak véli ezt.

A kutatásból az is kiderült, hogy a legtöbb utas (35 százalék) csak röviden köszöntené a mellette ülőt, 32 százalék pedig rövid, általános beszélgetést folytatna vele. A megkérdezettek 15 százaléka egyáltalán nem szólna a szomszédjához, a folyamatos beszélgetés mellett mindössze 5 százalék tette le a voksát.

Az utasok közel 70 százaléka elfogadhatatlannak tartja, ha utastársa erős szagú ételt visz fel a fedélzetre, például hagymakarikát vagy hamburgert.

A hosszú távú járatokon gyakran találkozni mezítlábas vagy zoknis utassal, aki leveszi a cipőjét. A megkérdezettek 55 százaléka szerint ez nem elfogadható, ebben a válaszban azonban megfigyelhető a generációs különbség: míg az Y generáció (1980 és 1995 között születettek) 14 százaléka teljesen elfogadhatónak véli ezt a viselkedést, addig a Baby Boomerek (1946-1960 között születettek) 38 százaléka teljesen elfogadhatatlannak tartja.

Terápiás állatok a fedélzeten

A kérdőívben hat állatot soroltak fel, amelyekről a kérdezettnek el kellett mondania véleményét. A legelfogadottabb állat nem meglepő módon a kutya (66%), a macska (52%), valamint a hörcsög (31%) lett. Az utasok legkevésbé a kígyót (66%), a pávát (64%) és a mókust (56%) tolerálnák a fedélzeten.

Az utasok 45 százaléka ezenkívül úgy gondolja, hogy az ablak mellett ülő utasnak nem egyedül kellene döntenie a napellenző helyzetéről, 32 százalékuk viszont teljesen elfogadhatónak tartja ezt.

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek