2018. február 23., péntek - Alfréd

Megújul az ónodi vár

onodivarA mintegy 2500 lakosú dél borsodi falu legnépszerűbb látványosságát hamarosan felújítják. Az önkormányzat reményei szerint jövőre elkezdődnek a régészeti feltárások, majd azt követően pedig megvalósulhat a rekonstrukció. Ónod hírét az is jelzi, hogy idén immár 310 éve, hogy a II. Rákóczi Ferenc fejedelem által ide összehívott országgyűlésen kimondták a Habsburg Ház trónfosztását.

Itt fogadták el az első írott katonai szabályzatot is. A falu életében ugyancsak kiemelkedő esemény, hogy minden hónap első csütörtökén országos állat- és kirakodóvásárt tartanak. Mindezt 621 éve rendszeresen megtartják, miután Zsigmond király mezővárosi címet és ezzel együtt vásártartási jogot adományozott Ónodnak.

Ez napjainkban hazánk legnagyobb havi rendszerességű vásárának számít. A legutóbbit például csaknem 10 ezren látogatták a különleges hangulatáért és sokszínűségéért. A község déli részén, hét hektáron kialakított elárusító téren, a magyarokon kívül lengyel, szlovák, erdélyi kereskedők is kínálták portékáikat.

onodivar2
Fotó:nefmi.gov.hu

Vonzó kirándulóhely a Sajó és a Hernád találkozásánál

Tarnóczi József polgármester a Turizmus Online érdeklődésére elmondta, hogy még ebben az évben 260 millió forintot költenek a vásártér infrastruktúrájának fejlesztésére. Ezt hazai-, illetve európai uniós támogatással valósítják meg. Különösen ilyenkor a nyári főidényben igen sok turista keresi fel az ónodi várat. A közeljövőben a kormány által meghirdetett Nemzeti Várfejlesztési Program keretében felújítják. 

A tervezés elkezdődött és reményeik szerint a régészeti feltárások után helyreállítják a várnak az 1800-as években kidőlt északi falát. Ezzel zárttá teszik az építményt, azt követően pedig a már meglevő bástyában kiállítóhelyet létesítenek. De egy turisztikai központot is terveznek, kávézóval, a helyi termékek bemutatásául szolgáló bolttal, illetve kiszolgáló részekkel együtt.

Az elképzelések szerint a felújítási folyamat két ütemben valósul meg. A vár egyébként a Sajó folyó közelében, rendezett környezetben található, ahol sétálhatnak és kerékpározhatnak is az érdeklődő vendégek. Külön érdekesség, hogy a vártól alig másfél kilométerre folyik össze a Sajó- a Hernád folyóval, amely nemcsak természeti látványosság, hanem vonzó kirándulóhely is.

A vár közvetlen közelében ismerhetik meg a turisták a helyi Tájházat, amely nem más, mint egy 1880-ban épített parasztház a berendezéseivel. Nemrég kapott új tetőt és a belső kiállító teret is felújították.

Íjjászok és mézes kalács készítők parádéja

Arról is értesültünk, hogy nemrég elkészült egy önkormányzati vendégház Ónodon, ahol hét turista kényelmes elhelyezéséről gondoskodnak. Emellett a faluban működő étteremben, - a közétkeztetésen kívül - az érkező vendégeket is kiszolgálják.

Egyébként a jeles vásár mellett, évről évre más vonzó turisztikai rendezvényeket is tartanak településen. Így például a várban rendezik az íjjászok versenyét, a közösségi házban pedig - adventi időszakban - a ma már országos hírűvé vált mézeskalács kiállításra invitálják az érdeklődőket.

Ezt a tárlatot minden évben, más témával, közös alkotómunkával hozzák létre. Tavaly például a gyerekek kedvenceit, a mesevilág figuráit készítették el és mutatták be a közönségnek.

Tarnóczi József polgármester nem titkolta, fontos céljuk, hogy tovább erősítsék a falu közösségi életét. Mindezt azért teszik, hogy az ónodiak és a településre látogatók is jól érezzék magukat. Ezáltal a fiatalok is helyben maradnak és igazi otthonuknak tekintik a települést.

(Forrás: www.turizmusonline.hu)