Nyomtatás

Piano Day, 2019. március 29.

2019-02-11 429

pianodayA Piano Day 2015 óta minden év március 29-én a zongorát hivatott ünnepelni – azért ekkor, mert ez az év nyolcvannyolcadik napja, és ennyi billentyűje van a klasszikus hangszernek. Ezen a napon az egész világon a zongora áll reflektorfényben, s a magyarországi események a Müpa szinte minden terét betöltik.

A kezdeményezés a Müpában idén két telt házas koncertet is adó modern klasszikus zeneszerző és előadó, Nils Frahm, valamint a számára is hangszereket építő, világhírű zongorakészítő, David Klavins nevéhez fűződik, akik azzal a céllal álmodták meg ezt a napot,

hogy a hangszeren túl a zongoristákat, a zongorára komponáló szerzőket, a zongorakészítőket, -hangolókat, -szállítókat és persze a zongorarajongó hallgatókat is ünnepeljük.

Az esti koncert kivételével ingyenes, de részben regisztrációhoz kötött programok egyik szereplője a Magyarországon élő és alkotó David Klavins lesz, aki bemutatja innovatív hangszerét, az Una Cordát, amelyet napközben – amikor éppen nem szerepel a hivatalos programban – a közönség is kipróbálhat. Délután a ház különböző tereiben zenél Gyöngyösi Gábor, a Fender Rhodes elektromechanikus zongora kiválósága, valamint két olasz tehetség a kortárs modern klasszikus élmezőnyből: a termékeny és sokszínűen dolgozó Luca Longobardi és a puritánabb, ambientes vénájú Ed Carlsen.

Az esti koncerten a modern klasszikus stílus jeles hazai képviselői, vaghy és az iamyank Live Ensemble vezeti be a Magyarországon először fellépő, ukrán Lubomyr Melnyk műsorát. Melnyk a posztminimalizmus legendás alakja, a continuous music, azaz a folyamatos zene atyja. A lélegzetelállító tempóban játszó Melnyket sokan „a zongora prófétájának” tartják, ritka élő fellépéseinek egyike garantáltan a Piano Day 2019 fénypontja lesz.

Időpont: 2019. március 29.
Helyszín: MÜPA, Budapest
További információk: mupa.hu

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek