Nyomtatás

Relativisztikus Télapológia

2017-12-06 638

telapoIsmét eljött az évnek azon napja, amit minden profi és amatőr télapológus rajongva vár, legalábbis azokban az országokban, amelyeket december 6-án látogat meg ez a különös, nagyszakállú idegen. A Mikulásról sajátos munkarendje miatt nagyon nehéz adatokat gyűjteni, hiszen erre akkor is csak évente néhány nap áll rendelkezésre, ha a lelkes kutató követi Föld körüli útján az öreget.

Ilyen körülmények között nem is csoda, hogy még napjainkban is nagyon keveset tudunk a Mikulás működésének technikai részleteiről, és arról, hogyan képes pár nap alatt több százmillió háztartást bejárni, édességgel, ajándékokkal, esetleg szénnel és virgáccsal lepve meg a gyerekeket és a már nem annyira gyerekeket.


A megfigyeléseket nagyban nehezíti az is, hogy a Mikulás munka közben is nagyon jó abban, hogy észrevétlen maradjon. Ami viszont a szakértők szerint sokat elárulhat kilétéről és technikai fejlettségéről is. Jelen cikkünkben egy új elméletet osztunk meg ezzel kapcsolatban, míg más teóriákról télapológiai sorozatunk korábbi részeiből lehet tájékozódni.

Az Exeteri Egyetem fizikusa, Katy Sheen szerint a Mikulás teljes működése megfejhető a speciális relativitáselmélet révén. Einstein szerint ugyanis a tárgyak összemennek a haladási irányuk mentén, mégpedig annál nagyobb mértékben, minél nagyobb a sebességük. Ha egy tárgy eléri a fénysebességet, hossza nullára csökken. Bár a Mikulás ennyire gyorsan azért nem halad, sebessége óriási, így jelentősen összemegy menet közben. Ami persze megkönnyíti a kéményeken való áthaladását is, még akkor is, ha egy óriási zsákot cipel magával, mondja Sheen.


Sheen számításai szerint a Mikulás sebessége egyébként nagyjából 10 millió km/óra körüli, de ha egy évben nagyon sokan voltak jók, ennél sokkal gyorsabb haladásra lehet szüksége. Ekkora sebességnél pedig a Mikulás már nemcsak zsugorodik, de a Doppler-hatás miatt színt is vált: vörös kabátja először zöldnek tűnik, ahogy gyorsul, majd az emberi szemek számára láthatatlanná válik. Az ilyen sebesség melletti munkavégzés ráadásul azt is megmagyarázza, miért nem öregszik a Télapó, hiszen a relativitáselmélet szerint nagy sebességek esetén az idő is másként telik.

A nagy sebesség, a látható tartományból való eltűnés és a zsugorodás miatt eleve nagyon nehéz észlelni a Mikulást, de ez még nem minden. A Télapó és járműve észrevétlenségét ráadásul a Doppler-hatás abban is segíti, hogy amikor a közelünkben halad el, hangtalanná válik. A csengőket halljuk, amikor közeledik, de ahogy egyre közelebb ér, ezek frekvenciája annyira magasra tolódik, hogy az emberi fülek nem tudják érzékelni, hasonlóan a mellettünk elhaladó mentő szirénájához.

Sheen azt nem tudja, hogyan érhet el ekkora sebességeket a Mikulás, de gyanítja, hogy ennek hátterében sem a varázslat áll, hanem valamiféle magasszintű technológia.

A szöveget teljesen indokolatlanul szingapúri felvételekkel illusztráltuk (köszi, Marci :) ), amelyek alapján az ázsiai városállamban rendkívül kifinomult értelmezési hagyománya van a Mikulás ügyködésének.

(Forrás: ipon.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek