2018. július 17., kedd - Endre, Elek

Budapest, Fővárosi Állat- és Növénykert

fovarosi allat novenykertA Fővárosi Állat- és Növénykert 2016-ban ünnepelte megnyitásának 150. évfordulóját. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy még nagyszerűbbé varázsolják ezt a városligeti csodavilágot. Az intézmény történetében először területi bővítést is kapott az Állatkert, ami annál inkább időszerű volt, mivel az elmúlt évtizedek során az eredeti terület egyharmadát fokozatosan elcsatolták.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik legrégebbi állatkertje, hiszen csaknem százötven éves múltra tekint vissza. Alapításának gondolata már a reformkorban, az 1820-as év 1830-as években is felmerült, de aztán a forradalom és a szabadságharc, majd az azt követő elnyomás időszaka nem kedvezett az alapításnak. Végül néhány az országért tenni kívánó tudós hazafi kezdeményezésére ismét felmerült az Állatkert létesítésének gondolata. Az „alapító atyák" között volt Szabó József geológus, Kubinyi Ágoston, a Nemzeti Múzeum igazgatója, Gerenday József, a Füvészkert igazgatója, és legfőképpen Xántus János, aki ekkorra már elismert zoológus és etnográfus volt.

Komoly nehézségek árán sikerült a felmerülő akadályokat elhárítani, így 1866. augusztus 9-én a déli harangszóra megnyithatta kapuit Magyarország első állatkertje. Igazgatója ekkor az alapítás eszméjének egyik úttörője, Xántus János volt. Az állatállomány a hazai fajokon kívül számos ritka majom- és makifajból, sokféle papagájból, tevékből, kengurukból és más különleges állatokból állott. Nem volt azonban sem oroszlán, sem tigris, sem elefánt ebben az időben. Az első zsiráf két évvel a nyitás után, 1868-ban érkezett. A nyakigláb állatot Ferenc József ajándékozta az Állatkertnek, Erzsébet királyné közbenjárására.


Kultúrcsemegék a Fővárosi Állat- és Növénykertről


Jelenleg 7 kontinens állati érdekességeit tekinhetjük meg 11 hektáron. beutazhatjuk a Föld minden táját Budapest szívében, és  találkozhatunk több mint 8000 különleges állattal egy páratlanul lenyűgöző műemléki állatkertben.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az év minden napján várja látogatóit a honlapján található nyitvatartási rend szerint. A pénztárak minden időszakban 1 órával a kert zárása előtt zárnak. Az állatkertbe történő belépésre legkésőbb a kert zárása előtt egy órával van lehetőség. Ezután az állatkertbe előre váltott jeggyel vagy bérlettel sincs lehetőség belépésre. Az év folyamán hétköznapra eső ünnepnapokon az adott hónap hétvégi nyitvatartása érvényes. A Varázshegy nyitvatartása eltér az állatkert nyitvatartásától.

Az állatkerti belépőjegyek és bérletek érvényesek a Varázshegybe, a Pálmaházba és az Akváriumba is. A jegyekre nyújtott különféle kedvezmények nem vonhatók össze. A kedvezményes jegyek igénybevételéhez a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatása szükséges.

Nyitva tartás: http://www.zoobudapest.com/rolunk/nyitvatartas

Helyszín: 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

További információ:
Fővárosi Állat- és Növénykert
Telefon: (+36-1) 273-4900, 273-4901
Web: www.zoobudapest.com

(Esemény Menedzser)

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

lakastextilonline.hu


Patinás, elegáns belső terek díszítésére ajánljuk a fényes, ezüst vagy aranyszállal átszőtt szőnyegeket. Az átlagon felüli iroda ékessége, modern és stílbútorokhoz egyaránt ajánlott!