Nyomtatás

Budapest, Vajdahunyad vár

7856

A Vajdahunyad vára vagy Vajdahunyad vár (hivatalos nevén Történelmi Épületcsoport) Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes Budapest XIV. kerületében, a Városligetben. A vár 1908-ban épült a Városligetben, egy erdélyi gótikus kastély másolataként. Az 1896-os millenniumi ünnepségek részeként a magyar építészet ezeréves történetét „három dimenzióban” kívánták bemutatni.

A 21 részes Történelmi Épületcsoportot Alpár Ignác tervei alapján, a szoros határidő és a költségek miatt főleg fából építették fel. A kompozíció nagy sikere miatt 1904 és 1908 között tartós anyagokból újraépítették. Mai, közkeletű nevét a legjellemzőbb részéről, a vajdahunyadi várat mintázó főhomlokzatáról kapta.

Amikor a lakosság által kedvelt Vajdahunyadvár tartós alapanyagokból való újraépítéséről döntöttek, már nem volt kérdés tehát, mi lesz az épület funkciója: Alpár már úgy módosította a terveket, hogy a leendő épületegyüttes a múzeum minden igényének megfeleljen. Így költözhetett a Magyar Királyi Mezőgazdasági Múzeum 1907. június 9-én a Városliget szívébe, mely azóta is itt található.



A Vajdahunyadvár részei:
- Román kori épületcsoport
- Gótikus épületcsoport
- Reneszánsz–barokk épületcsoport

Helyszín: Budapest, Városliget



További információ: 
http://welovebudapest.com
http://www.vajdahunyadcastle.com/

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek