Nyomtatás

Visegrád, Királyi Palota - Mátyás Király Múzeum

5310

Károly Róbert 1323-ban helyezte udvarát Visegrádra. A Nagy Lajos és Zsigmond építkezéseinek köszönhetően készült, díszudvarral, kutakkal, szőlős és gyümölcsös kerttel rendelkező királyi palota a korabeli Európa egyik legszebb rezidenciájának számított. A királyi palotának a XIV. század végén kialakult épületegyüttese három fő részre tagolódott.

Mátyás király által 1476-tól magyar és olasz mesterekkel teljesen felújítatott késő gótikus palota a reneszánsz stílus Itálián kívüli legkorábbi megjelenésének reprezentatív színhelye. Északon a palotakert, délen pedig a ferences kolostor fogta közre a központi épületcsoportot amely nagyjából 123 x 123 méteres területet foglalt el.

A kaputorony az utcai homlokzat közepén épült. A nagy fogadóudvart a nagytermeket magábafoglaló északnyugati, a királyi lakosztálynak helyet adó északkeleti, a palota kiszolgáló helyiségeit tartalmazó délnyugati és délkeleti szárnyak, valamint a palotakápolna fogták közre.

Az udvar déli részét gyalogos lovagi tornákra használták. Az udvar felső részén helyezkedett el a reneszánsz Múzsák-kútja. Innen nyitott lépcsősor vezetett a kápolnateraszra.



A Királyi Palota állandó kiállításai:
-
Anjou-kori kőtár
-  Mátyás-kori kőtár, címeres erkély
- A Visegrádi Királyi Palota története
- Zsigmond-kori szoba
- Királyi konyha
- Corvin lakosztály

A magyar állam nemzeti ünnepein (március 15., augusztus 20. és október 23.) a belépés mindenki számára ingyenes!

Nyitva tartás:
Hétfő: ZÁRVA (kivéve ünnepnapokon)
Kedd - Vasárnap: 09:00 - 17:00



Helyszín:
Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma
2025 Visegrád, Fő utca 23.

További információ:
Tel: +36 26 597 010
Fax: +36 26 597 011
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.visegradmuzeum.hu

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek