Nyomtatás

Siroki vár

3526

A Tarna-menti Sirok különleges, középkori erődítménye, a barlangvár a Várhegy sziklatömbjének tetején és a szikla belsejében épült. A középkorban a Tarna-völgyében észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére szolgált, bár elsősorban földesúri magánvár volt, stratégiai szerepet alig játszott.

A Rákóczi szabadságharc idején (1703-11) a várat állandóan 100 lovas védte, míg Orczy István befolyására 1709-ben fel nem adták a felkelők. A szabadságharc bukása után a várat még rövid ideig meghagyták, de a haditanács elvben már hozzájárult annak lerombolásához. Azóta a csend és nyugalom fellegvára lett, de a romjaiban is lenyűgöző látvány.

A látogatóknak lehetőségük van a sajátságos hangulatú, labirintus-szerű termek és folyosók egyedi felfedezésére. Az alsóvárban kiállítás, és a vár török idők mindennapjait megidéző film tekinthető meg.

A siroki Barlangvárban nyaranta rendezik meg a várat köszöntő rendezvényt, a Siroki Várnapokat. A kétnapos családi program hagyományőrző bemutatókkal, lovagi tornával, légishow-val, ragadozó madár bemutatóval, macok sütéssel, koncertekkel, gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal és az elmaradhatatlan tűzijátékkal várja a látogatókat.

Helyszín: 3332 Sirok, Vár út 1.

Nyitva tartás:
A vársétány déli része időlegesen lezárva!
Április 1. és október 31. között: naponta 10 és 18 óra között
November 1. és március 31. között naponta 10 és 16 óra között
Ünnepnapokon is nyitva tartanak!

További információ:
Tájékoztató, jegyvásárlás és rendelés:
Huszár László +36-20/204-6779
http://www.sirokivar.hu/

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek