Nyomtatás

Kőszeg, Jurisics vár

4395

A vár az 1532-ben, a Bécs felé nyomuló oszmán hadak rohama elleni védekezést vezető várkapitányról kapta a nevét. Jurisics Miklós maroknyi védőserege 19 ostromot vert vissza; az ő győzelmeikre emlékeztet a Kőszegen mindennap 11-kor megszólaló harangszó. Az egykori földesúri vár a városfallal és várárokkal körülvett Belváros északnyugati sarkában helyezkedik el.

A város többi részétől még külön vizesárok választotta el, a vár bejárata előtt elhelyezkedő elővárat is vizesárok vette körül. Az ilyen jellegű kettős várak Magyarországon ritkábban fordulnak elő. A kőszegi alsóvár legrégebbi része a 13. században épült. Az eredetileg gótikus stílusú belső várat később kibővítették; a reneszánsz és barokk korban is átalakított épületegyüttes uradalmi várkastélyként szolgált. Kétszigetes jellege ma is megfigyelhető: jól látható, hogy az elővárat és a belső várat is vizesárok vette körül. Az elővár épületei gazdasági célokat szolgáltak, itt volt a kocsiszín, az istálló, s itt helyezték el az őrséget is.

Az elővári udvarból egy kétnyílású téglahíd vezet keresztül a várba. Az íves záródású kőkeretes kapu fölött az Esterházy család kőcímere, az emeleti két ablak között pedig a már említett, falfülkét közrefogó vörös színű, baldachinszerű freskó látható. Az udvar dísze a XVII. században készült, kőmellvédes kút. Az emeleti árkádsor nyílásain keresztül már lentről is látható a vár egyik legértékesebb része, a nyugati szárny sgraffito keretes reneszánsz ablaksora. Az északi szárnyban gótikus falfestések őrződtek meg.

A reneszánsz folyosó időszaki kiállítások, a Lovagterem kulturális rendezvények helyszíne. Az építmény déli és délkeleti szárnyának emeletén a Városi Múzeum „A kőszegi vár évszázadai” állandó kiállítása kapott helyet.

„A kőszegi vár évszázadai” állandó kiállítás: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata; Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak

Földesúri asztal, és konyha címmel is találhatunk kiállítást, mely a XII-XVI. századi főzési és étkezési szokásokat mutatja be plasztikusan. A Fegyvertárban a középkor fegyvereivel, ruházatával ismerkedhetnek. A lovagteremben a város és a vár történetét és értékeit bemutató filmek tekinthetők meg. A Várkápolnában kőtár fogadja az érdeklődőket. Látogatható a vár nyugati tornya, ahonnan csodálatos kilátás nyílik nem csupán a történelmi belvárosra, hanem a minket körülölelő hegyekre és az azok csúcsán található látnivalókra is, mint pl. az Óház-kilátó, a Szultán-kilátó, Kálvária-templom. A vár belső udvari bejáratánál jobbra fordulva juthatunk a Gyógy- és fűszernövénykertbe, valamint a Natúrboltba.

Helyszín: 9730 Kőszeg, Rajnis u. 9.

Nyitva tartás: Hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között!

További információ:
Telefon: +36 94/360-113, 94/561-667
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://jurisicsvar.hu

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek