Nyomtatás

Aggteleki Nemzeti Park

7254

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsõsorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre.

A felszín alatti természeti értékei, – az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai – 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára.A természeti értékek mellett számos kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni – ökológiai, botanikai, zoológiai – túrákat is ajánl vendégei számára az ökoturisztikai bemutató tevékenység kertén belül.

Itt található a hucul kisló hazai törzsállománya is, a Jósvafői  Hucul Ménes. Ezzel a Magyarország területén  hajdanán elterjedt lófajtával, lóháton vagy fogattal lovastúrák keretén belül is bejárható a Nemzeti Park területe. De lehetőség van saját lovat hozni, melynek elhelyzését biztosítani tudja a Nemzeti Park, és vezető segítségével megismerni az Aggteleki-karszt értékeit.

A világhírű "Aggteleki Cseppkőbarlang"a Baradla mellett több kevésbé ismert, de nem kevésbé szép barlang is nyitva áll vendégeink előtt.  A Bódvarákó melletti Esztramos-hegy belsejében egy bányatáróból nyíló Rákóczi-barlangkristályos képződményei egyedülállóak, tavai lenyűgőző látványt nyújtanak. A nagyobb kihívást kedvelők vagy csapatépítők számára aMeteor-, Béke-, és a Kossuth-barlang áll nyitva, ahol már nincs kiépített világítás,  létrákon, sziklák között mászva overállban, kézi-, vagy fejlámpa segítségével kóstolhatnak bele a barlangászat világába.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt célja a felnövekvő nemzedék oktatása, szemléletformálása. Ezt a feladatot látja el a Jósvafőn működőKúria Oktatóközpont, ahol egész év során számos szervezet, illetve egyedi igényre kialakított program várja az érdeklődőket, iskolás csoportokat, osztálykirándulásokat.

Hagyományos kultúrális esemény a "Gömör-Tornai Fesztivál" rendezvénysorozat, melynek keretében -az Aggteleki Nemzeti Park és a határon inneni és túli  településekkel együttműködve - egyedülálló zenei élményt nyújtó barlangi-, templomi- és szabadtéri komoly-, ill. könnyűzenei koncerteket, fesztiválokat, sokszínű farsangi-, szüreti-, és falunapokat, húsvéti, ill. pünkösdi hagyományőrző rendezvényeket szervez.

Az Aggteleki Nemzeti Park szálláshelyei, a Tengerszem Szálló és Oktatási Központ Jósvafőn, Aggteleken a Baradla Túristaszálló és Kemping vagy a szögligeti Szalamandra-ház, valamint további helyi olcsó szállás is rendelkezésre áll a térség számos más lehetősége mellett. Így minden látogató megtalálja az igényének való elhelyezést a látogatás során.

Az Aggteleki Nemzeti Park és térségének értékei, látnivalói több napra is tartalmas programot nyújtanak a látogatók számára, így ha mód van rá, érdemes tehát hosszab időre tervezni, és megismerni hazánknak ezt a különleges, részleteiben talán kevéssé ismert csodálatos táját.

Bemutatóhelyek:

További információ:

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
H-3758 Jósvafő, Tengerszem oldal. 1.
Tel.: (36) 48-506-000
Fax: (36) 48-506-001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.anp.hu , anp.nemzetipark.gov.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek