Nyomtatás

Hun aranykincsek kiállítása Ópusztaszeren 2021. június 4-től

1137

Épül az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új nagyszabású időszaki kiállítása. Az Arany, Ezüst, Vas című kiállítás Magyarországon eddig együtt be nem mutatott hun leleteket és kincseket tár majd a látogatók elé.

2021. június 1-jén, kedden 9:30-tól került sor közösen a Móra Ferenc Múzeum munkatársaival a sajtó képviselőinek jelenlétében a legnagyobb hun áldozati lelet, a nagyszéksósi kincs aranytárgyait kicsomagolására és vitrinbe helyezésére. Ezt követően Arany, Ezüst, Vas – A hunok régészeti hagyatéka a Kárpát-medencében címmel új kiállítás nyílik az Emlékparkban, 2021. június 4-én.

A hunok kiemelt szerepet foglalnak el a magyar történelmi köztudatban, ugyanakkor a róluk való gondolkodásmódot sokkal inkább formálja a magyar történeti mondavilág közoktatásban megismert vetülete, és a szépirodalmi feldolgozások, mint a tényleges történeti és régészeti kutatás eredményei. Sokszor ez az információhiány tévkoncepciók, a tudományosság határmezsgyéjén mozgó álláspontok elterjedésének is teret nyit.

A kiállítás azt a célt tűzi maga elé, hogy a hunok régészeti hagyatékának minél szélesebb keresztmetszetét nyújtva mutassa be ennek a népnek az anyagi kultúráját és történeti valóságát. A kiállítás a lószerszámzat és életmód, temetkezés, hitvilág, rituálé, római kapcsolatok témakörök köré csoportosítva mutatja be az európai hunokat, a kárpát-medencei régészeti örökségük tárgyi kultúrájából kiindulva. A két nagy hun halotti áldozati lelet, a szeged-nagyszéksósi és a pécs, nagykozár-üszögpusztai nemesfém tárgyai valamint a hunoknak küldött római aranyadó részét képező szikáncsi érmék mellett, az árpás-dombiföldi és szirmabesenyői temetkezések, valamint a kapolcsi előkelő germán női sír is bemutatásra kerül. Az érdeklődők láthatnak olyan különleges hun kori tárgyakat is, mint a kistokaji cikádák vagy a rádpusztai üst másolata, és az 5. századi koponyatorzítás szokásával is szembesülhetnek.

A tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésében valósul meg.

| Forrás: magyarmuzeumok.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek