2023. december 6., szerda - Miklós

Szabadidő

Schönbrunn kincsei Gödöllőn

218

Wittelsbach Erzsébet kétségkívül a 19. századi európai történelem egyik legérdekesebb személyisége. Rajongóinak száma világszerte egyre nő. Életét most az ő, illetve közvetlen családtagjai használatából megmaradt különleges tárgyak segítségével mutatjuk be.

A Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. (röviden Schönbrunn Group) „Császári rezidenciák“ elnevezésű gyűjteménye 1992-ben jött létre, s azóta is folyamatosan gyarapodik. A gyűjteményben a császári udvar mindennapjaihoz, s az egyes családtagokhoz köthető személyes tárgyak is vannak. Miután 2004-ben nagy sikerrel nyílt meg a bécsi Hofburgban a Sisi Múzeum, a Schönbrunn Group gyűjteményezési stratégiája az „Erzsébet császárné” nevét viselő gyűjteményi rész bővítésére irányult. Így ez az egyre gyarapodó kollekció már több, mint 1000 darabot számlál, s ezzel a világ legnagyobb „Sisi-gyűjteménye“. A rendkívül gazdag, sokrétű tárgyi anyag most már lehetővé teszi, hogy az állandó kiállítások mellett – különböző témákban – időszaki kiállítást is rendezzenek. Az átfogó gyűjtemény legérdekesebb darabjaiból a bécsi szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze, amely első alkalommal Ausztria legnagyobb barokk kastélyegyüttesében, Schloss Hofban volt látható 2020-ban. Büszkén jelenthetjük ki, hogy a kollekció Ausztrián kívüli első bemutatásának helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély. (Ezt követően Kínában, majd Korfu szigetén lesz látható.) Kiállításunkon e gyűjteményből mintegy 200 tárgy szerepel.

A kiállítás első termében látható Erzsébetnek az a kis selyemruhája, illetve főkötője, amelyet a keresztelőjén viselt. A krémszínű, fodros ruhácskát csipke, valamint virágmintás hímzés díszíti. A császárné és királyné címet viselő második teremben állítottuk ki a császár uralkodói jelmondatával, s a magyar Szentkoronával díszített kis, aranyozott tartályt, benne az 1867. június 8-i koronázás dombjának földjével. A magyar királykoronázások szokásos szertartásának megfelelően lova nyergében Ferenc József is felvágtatott a megyék által összehordott földből kialakított koronázási dombra, hogy elvégezze a kardvágást, amelynek során kardjával a négy égtáj felé vágott, így jelezve, hogy bármely irányból is érkezzen az ellenség, ő megvédi az országot. A domb elbontását követően a földet ilyen díszes tartályokba tették. Szintén aranyból készült, s apró, különleges ereklye az a medalion, benne Gizella, illetve Rudolf egy-egy fényképével, amelyek 1861/62 telén, Velencében készültek. A tárgy felirata szerint („Mama 24. Dez. 1885), a gyerekek ajándékozták azt édesanyjuknak születésnapjára / karácsonyra. Erzsébet királyné az idő előrehaladtával egyre visszahúzódóbb lett, egyre inkább kerülte a nyilvánosságot. Társaságban legyezőt, ernyőt, illetve csipke fátylat használt, hogy takarja arcát a kíváncsiskodó bámészkodók és fényképeszek elől. A tárlaton látható, selyemből készült, csipkével díszített fekete napernyő igazi különleges öltözékkiegészítő, amelyet 25 centiméteresre össze lehetett csukni.

A kiállítás zárótermében állítottuk ki Horovitz Lipót festményét, amelyet már a királyné halála után festett, Ferenc József megrendelésére. A Műcsarnok című folyóirat egykori beszámolója szerint, a festő számára „pompás műtermet rendeztek be a bécsi Burgban és a királynénak számos eredeti ruháját, olajfestésű arcképét és fényképét bocsátották rendelkezésére, hogy nehéz föladatának minél nagyobb sikerrel megfelelhessen”. A portrén a királyné semleges tájháttér előtt áll, fekete nappali ruhát visel, kezében legyezőt tart.

A tárlaton a császári család tagjait ábrázoló portrék mellett dokumentumok (pl. a királyné szépségreceptjei), porcelánok (pl. a korfui Achilleon-kastély egykori készlete), textilek (pl. a királyné gimnasztika nadrágja, Rudolf trónörökös vadászmellénye), valamint metszetek és grafikák is láthatók. A kiállítás 2024. január 28-ig tekinthető meg, kurátora Michael Wohlfart.

| Információ: https://kiralyikastely.hu/schonbrunn-kincsei-godollon-kiallitas.html | Dr. Papházi János

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Karácsonyi programok a Termesz Szerszámházban

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« December 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Rénszarvas Expressz, Királyrét, 2023 december 9.

Rénszarvas Expressz, Királyrét, 2023 december 9.

More details
Győri Adventi Vásár, 2023. december 1-23.

Győri Adventi Vásár, 2023. december 1-23.

More details
Kecskeméti Téli Fesztivál, 2023. december 1-31.

Kecskeméti Téli Fesztivál, 2023. december 1-31.

More details
A legkülönlegesebb oldtimer autók Magyarországon először együtt

A legkülönlegesebb oldtimer autók Magyarországon először együtt

More details
Színes-illatos advent a Ráth-villában

Színes-illatos advent a Ráth-villában

More details
Iparművészeti kincses vásár a Várkert Bazárban 2023. december 17-ig

Iparművészeti kincses vásár a Várkert Bazárban 2023. december 17-ig

More details
Ünnepre hangoló előadásokkal várja az egész családot decemberben a Müpa

Ünnepre hangoló előadásokkal várja az egész családot decemberben a Müpa

More details
Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

More details
Advent a Magyar Nemzeti Galériában

Advent a Magyar Nemzeti Galériában

More details