Nyomtatás

Pünkösdi Sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban, 2023. május 28-29.

2023-05-23 436

2023. május 28-29-én Pünkösdi Sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban. A programsorozaton felelevenítik a pünkösdi hagyományokat, színes programok várják a család minden tagját.

Vasárnap, május 28-án, már 10.30-kor a Mahovics – Ok Társulat produkciója fogadja a színpadon a látogatókat. Ezen a napon vendég lesz a Beregi Múzeum és a Szatmár – Beregi Népművészeti Egyesület. A meghívottak, a szatmári – beregi hagyományok nagyköveteként, egy ruhabemutató keretein belül hirdetik, hogy a népi kultúra az igenis trendi, és nagyszerűen fenntartható. Ennek apropóján 11.30-kor a faluközpontban láthatja minden érdeklődő a „Hagyomány a divatban – középpontban a beregi keresztszemes” címet viselő divatbemutatót.

Május utolsó vasárnapján gondolnak a gyermekekre is. 12.00 órai kezdettel Boka Gábor vásári képmutogató szórakoztatja az érdeklődőket, 15.00-kor pedig a BaHorKa Társulat nagyszerű zenészek kíséretében Pletykázó asszonyokat varázsol a színpadra. 14.00 órakor a színpadra várja a család apraja-nagyját Tímár Sára a Sebő Együttes énekese, a Dalinda Énekegyüttes alapítója a „Népdallá vált Petőfi versek” című koncertjével, melyben Balogh Kálmán, Nyitrai Tamás, Fekete Márton, Lelkes András és Hargitai-Halászi Lehel zenészek és Zrinyi-Gál Vince színművészek működnek közre.

Pünkösd másnapján (május 29.), pünkösdhétfőn emlékezve az Úrjézus mennybemenetelére zöldágakkal díszítik a templomot. 10.30-kor pünkösdi királynéjárásra, vagyis „mavagyonolásra” várják a látogatókat a Jánkmajtisi portán, ahol a Lókötő és Topogó Táncegyüttesek elevenítik fel a megye valamikor jellegzetes szokását. 11.15-kor „Nem kerültem én bele a szöszbe…”címmel a kenderfeldolgozást bemutató, egyedi és különleges kiállítás megnyitójára kerül sor a Tiszabecsi portán. A valamikor mindenki által ismert munkafolyamatot méltató kiállítás kurátora, Doma Boglárka néprajzos muzeológus, az ötletgazda pedig Kosztyu Brigitta tartalomfejlesztő. Debrecenből érkezik egyenesen a faluközpontba az ORT-IKI Társulat, akik 11.30-kor interaktív zenés-mesés programmal várják az érdeklődőket.

Felelevenítve a valamikori pünkösdi szokásokat pünkösdi királyválasztást hirdetnek, melyre aznap, a helyszínen lehet nevezni. 12.30-kor pedig a bátor vállalkozók Filep László vezetésével mérhetik össze erejüket és tudásukat, hogy kiderüljön 2023-ban ki lesz a Sóstói Múzeumfalu pünkösdi királya, egyetlen esztendeig!

Nótázhatnak Hajdú Ágotával és kipróbálhatják a koszorúkészítést is ezen a napon. Az egykori lovasversenyek hangulatát, egy különleges bemutatóval idézik meg a délután folyamán. A „Fordulj kispej lovam…” nevet viselő bemutató lóháton hozza el az ország leghíresebb férfi néptáncosait, akik számára nem csak hobbi a hagyomány. Hétköznapjaikat is áthatja a népi kultúra, melyből pünkösdhétfőn a látogatók is ízelítőt kaphatnak két alkalommal is.

Mindkét napon forog a kosaras körhinta, népi játszóudvarral vár mindenkit a Méhecske JátékTér. Lesznek kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók és kemencés finomságok is. Lovaskocsival járhatják körbe a Sóstói Múzeumfalut, ahol élmény a hagyomány.

Belépőjegyek:
Vasárnap a gyerekeknek a belépő 200 Ft. A felnőttek 1200 Ft/fő, a nyugdíjasok 600 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes

Hétfőn a felnőttek 1200 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 600 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

Időpont: 2023. május 28-29.
Helyszín: Nyíregyháza
Információ: csodalatosmagyarorszag.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek