Nyomtatás

5 kényeztető kirándulóhely Budapesttől pár percre

1451

Érdekes alakú sziklák, cölöpsétányok, szurdokok várják azokat, akik kimozdulnának a fővárosból.

Legyen az ember városi vagy vidéki, néha jól esik mindenkinek kilépni a megszokott közegéből, és kicsit mozogni, kirándulni. A fővárosunkban lakók talán még inkább megbecsülik ha a zajból, légszennyezésből, nyüzsgésből kicsit kikerülve élvezhetik a csendet és a friss levegőt.

Budapest környékén is számtalan remek kirándulóhely van, amit érdemes felkeresni. Összegyűjtöttünk most néhány úti célt, amikért nem kell hosszú órákig utazni, mégis remek kikapcsolódást kínálnak.

Teve-szikla, hamisvár, Kevély-hegyi kőfülke – Pilisborosjenő

jenoo

Alig fél órát kell Budapesttől észak felé autóznia annak, aki a Pilis délkeleti lábánál található község, Pilisborosjenő csodáit szeretné látni. A település és környéke igen kedvelt túrahely, látnivalóira sokan kíváncsiak. Kis-és nagycsaládosok, magányos túrázók és kutyával érkezők is megtalálják számításuk a változatos élményeket kínáló úton.

Érdekes sziklaképződmény, hamis vár, kőfülke, csodás táj, panoráma várja azokat, akik vállukra akasztják a hátizsákot és nekivágnak a túrának. A sárga jelzésen haladva eltéveszteni sem lehet a Kevély-hegyi kőfülkét, ami tulajdonképpen egy 4 méter magas, 3 méter mély és ugyanilyen széles üreg, de kicsit haladva filmforgatás helyszínét is megcsodálhatjuk, hiszen itt áll az Egri-vár másolata, egy művár, amit a híres Egri csillagok című film kedvéért építettek, és ahol a film jeleneteit forgatták.

jenoo2

Itt található a Teve-szikla is, ami furcsa, jellegzetes alakú sziklaformáció, a környezetéből látványosan kitűnő kettős ágú szirt, s amire óvatosan felmászva mesés látványban gyönyörködhetünk.

A túra mindössze 2,5-3 órás, és garantált élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak.

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót

jenoo3

Életében egyszer mindenkinek látnia kell a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet. A 27 hektáros területen elterülő arborétum minden évszakban olyan csodákat rejt, amit nem szabad senkinek elmulasztani. A vácrátóti az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye.

A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. Van itt kispatak, tavak, hangulatos hidak, műromok, az évszázados fák árnyékában pedig ösvények kanyarognak az arra sétálók lába alatt.

Nem szabad kihagyni a trópusi pálmaházat és a kaktuszházat sem, de a sziklakert is tartogat látnivalót.

Szent-Jakab sétány – Dabas

jenoo4

Szintén Budapest vonzáskörzetében található, családosoknak, kisgyerekeseknek is kiváló úti cél a dabasi Szent-Jakab sétány, ami a zarándokok és úton lévők védőszentjéről kapta a nevét, és ami a Magyar Zarándokútnak, a magyarországi El Caminonak is része. A nagyjából 2 kilométer hosszú cölöpsétány 2014-ben épült, és igazán kellemes kikapcsolódást ígér.

Színes élővilág, számtalan madárfaj figyelhető meg itt, a sétány mellett található kilátóból pedig remek kilátásban gyönyörködhet mindenki. A sétaút egyben tanösvényként is funkcionál, a séta során ugyanis megismerkedhetünk a térségben fellelhető fafajtákkal is.

A kutyabarát kirándulóhely biztosan kellemesen kikapcsolja mindazokat, akik kicsit elszöknének a város zaja elől.

Nyakas-kő – Biatorbágy

jenoo5

Biatorbágy határában, a természet ereje és az erózió igazán látványos sziklát alkotott, ami utalva jellegzetes formájára a Nyakas-kő elnevezést kapta. A túrák szerelmeseinek igazán élvezetes úti cél, amit megkoronáz, hogy a kőre kiülve eszméletlen életérzés és látvány jutalmában részesülnek a bátrak.

A sziklaalakzat a régió egyik leglátványosabb természeti szépsége, már csak emiatt is érdemes ellátogatni ide, de a kellemes, 1 órás túra egyéb látnivalókat is tartogat. Megmászható a közeli Madárszirt, ahonnan szintén remek a panoráma, de a Nyakas-kőről is remek fotók készíthetők innen.

A környék kellemesen ligetes, s bár a sziklákon a gyerekekre fokozottabban figyelni kell, családoknak is remek úti cél a védett természeti értéknek számító Nyakas-kő és környéke.

Dera-szurdok – Pilisszentkereszt

jenoo6

Pilissel kezdtük az összefoglalót, a Pilissel is fejezzük be. Szikla után pedig ezúttal szurdokot ajánlunk, hiszen Budapest környékén több látványos szurdok is található. Az egyik a Dera-szurdok Pilisszentkereszten.

A szurdok nem hosszú, mindössze 30-40 perc az út a jól jelzett kék jelzésen, mégis élvezetes kirándulóhely. Számos patakátkelő, fahidacskák, mohás sziklák sokasága fokozzák a patakvölgy bejárásának élményét, amit a kicsik is élvezni fognak, így bátran induljanak el a kisgyermekes családok is.

A népszerű kirándulóhely könnyedén megközelíthető, és minden évszakban tartogat meglepetéseket, ami miatt érdemes felkeresni.

| Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek