Nyomtatás

Botticelli élete és a reneszánsz Firenze virágkora a mozivásznon

2021-11-16 666

A művészet templomai sorozat legújabb, november 18-tól látható premierfilmje „a szépség feltalálójának” is nevezett Sandro Botticelli életén, küzdelmein és sikerein, valamint a legismertebb reneszánsz művészetpártolóval és patrónussal, Lorenzo „Il Magnifico” Medicivel való kapcsolatán keresztül mutatja be az itáliai reneszánsz bölcsőjének nevezett Firenze virágzó korszakát.

Szépség, alkotókedv, tehetség… Lorenzo de’ Medici reneszánsz Firenzéjében a művészetek és a kultúra virágzása egybeesett az élet sötét oldalának térhódításával: kegyetlen hatalmi harcok dúltak, és mindennaposak voltak az intrikák és aljas cselszövések. Egy művész kitűnt a társai közül abban, hogy mindenki másnál jobban volt képes visszaadni ennek az örökre emlékezetes korszaknak a vívmányait és árnyoldalait is: Sandro Botticelli (1445–1510).

A Medici család védnöksége alatt, a szárnypróbálgatásaitól kezdve a pályája csúcsáig Botticelli úgy állította be magát, mint az idealizált szépség megalkotóját. Mindez A tavasz (La Primavera) és a Vénusz születése című remekműveiben, az itáliai reneszánsz legismertebb alkotásaiban teljesedett ki leginkább. Egyedi látásmódjának és brilliáns technikájának köszönhetően Botticelli munkásságát számos 20. századi művész is újra felfedezte és hivatkozási pontnak tekinti, Salvador Dalítól Andy Warholig, David LaChapelle-től Jeff Koonsig vagy akár Lady Gagáig.

A művészet templomai sorozat új filmjében szakértői interjúk, műelemzések tárják fel Botticelli életpályáját és a művészettörténetre gyakorolt hatását, valamint a reneszánsz Firenze egykori mindennapjait. Az elmélyülést a sorozat védjegyévé vált, a remekművekről készített részletgazdag közeli felvételek segítik, amelyeket korabeli életképeket megjelenítő játékfilmes jelenetsorok és Firenze nevezetességeit bemutató látványos légi felvételek színesítenek.

A Botticelli és a Mediciek november 18-tól érkezik országszerte a mozikba, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik. Emellett országszerte számos art moziban, többek között Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Jászberényben, Cegléden, Nagykőrösön, Sátoraljaújhelyen, Makón és Berettyóújfalun is bemutatják.

| Forrás: underground.pcdome.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek