Nyomtatás

Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, 2021. június 17-19.

2021-06-08 613

A kiállítások és szakmai előadások mellett többek között műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetés és filmvetítés is gazdagítja a programválasztékot.

Ötödik alkalommal rendezik meg a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált, június 17. és 19. között 50 fővárosi helyszínen több mint 100 program várja a műtárgyak iránt érdeklődő közönséget – közölték a szervezők.

A kiállítások és szakmai előadások mellett többek között műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetés és filmvetítés is gazdagítja a programválasztékot. A festményeken, szobrokon, régészeti leleteken, fotográfiákon, kerámiákon, porcelánokon túl idén az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a szocializmus hazai tárgykultúrájával, az Unicum ipartörténeti és iparművészeti érdekességeivel, valamint Blaha Lujza kalandos életű legyezőjével is.

Idén Balogh Eleonóra üvegművész, műemléki restaurátor a magyar üvegművészetről és a kortárs üvegről fog előadást tartani. Emőd Péter művészeti újságíró a nagy műhelyhamisítás botrányainak tanulságaival foglalkozó előadást tart, Vaja László porcelánszakértő porcelán- és kerámiarestaurálással kapcsolatos előadása pedig a műkedvelő közönségnek, a gyűjtőknek és a befektetőknek is hasznos információkkal szolgál.

Két kerekasztal-beszélgetés is lesz az idei rendezvényen. Martos Gábor művészeti író könyvbemutatójához kapcsolódó beszélgetés a nők művészetben és műtárgypiacon betöltött szerepével foglalkozik. Az elmúlt egy év műtárgypiaci történéseit tárgyaló kerekasztal-beszélgetést pedig Serfőző Krisztina kulturális menedzser fogja vezetni.

A programsorozatban részt vesz többek között az Óbudai Múzeum, a Műcsarnok, a Budapest Történeti Múzeum – Vármúzeum, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Ludwig Múzeum. Idén több új helyszínen is megjelenik a fesztivál.

Az érdeklődők Gül baba türbéjénél a 16. században él dervis költő személyéhez kapcsolódó legendákról; a BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Parkban a régészeti ásatások kulisszatitkairól hallhatnak; a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumban pedig a kortárs cirkuszművészetre reflektáló munkák találkozhatnak.

A Yunus Emre Török Kulturális Intézetben a népi kézművesség kerül a középpontba. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a restaurálás és a magyar festészet remekei iránt érdeklődőket várja.

A fesztiválon idén is lehetőség nyílik a művészekkel való találkozásra.

Bővebb információk a programsorozatról a www.mutargyakejszakaja.hu weboldalon találhatók.

(Forrás: kemma.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek