Nyomtatás

Hazánkban az 1912-es Budapest-Konstantinápoly rali kiállítása!

1023

Budapestre, a Gül Baba Kulturális Központba érkezett a „Kalandra fel” Budapest - Konstantinápoly autóverseny (1912) című kiállítás! Fotók és korabeli sajtóanyagok mutatják be a kort, amikor még a belsőégésű motor jövőjével szemben volt szkeptikus a világ.

1912-ben rendezték meg a Magyar Királyi Automobil Club egyik első hivatalos megmérettetését, a Budapest-Konstantinápoly autóversenyt. A látogatók korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek segítségével ismerhették meg az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt, amely hazánk első nagyobb nemzetközi autós rendezvénye volt. A futam emlékére a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereinek közreműködésével állították össze a kiállítást, amelynek kurátora Négyesi Pál.

A verseny a Ferenciek teréről, az Automobil Club székháza elől indult az Oszmán Birodalom fővárosába, Isztambulba. 25 csapat nevezett, de végül csak 19 állt rajthoz: meglepő, de közülük mindannyian sikerrel teljesítették a közel 2000 kilométeres távot. Ne felejtsük, hogy a verseny több mint 100 éve volt: Magyarországról a Balkánon át Törökországba, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett a helyenként leginkább csak sárral és kaviccsal burkolt út. A versenyen helyezetteket nem hirdettek, a futamnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, továbbá a szervezők fő célja az egyes autók működőképességének, megbízhatóságának demonstrálása volt a belsőégésű motort szkeptikusan fogadó, főként gyalogosan, lovon, lovaskocsin vagy önerőből hajtott járművel közlekedő társadalom.

autoki2

A kiállítás először 2018-ban mutatkozott be az Isztambuli Magyar Intézetben, utána a szintén isztambuli Koç Museum-ban, majd Bukarestben, Szófiában és számos más, bulgáriai múzeumban is látható volt, logikusan a verseny egykori helyszíneit érintve.

A kamaratárlatként bemutatkozó anyag Budapesten a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen keddtől vasárnapig minden nap 10 és 18 óra között, a II. kerületi Mecset utca 14. szám alatt.

| Forrás: autonavigator.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek