Nyomtatás

"Dinasztiák" - 3 hetente frissülő előadás a Fővárosi Nagycirkusz műsorán

2021-06-03 2037

A Fővárosi Nagycirkusz június 4-től újra várja a közönséget Dinasztiák című, kiváló magyar artistaművészeket felvonultató műsorával, amelyben háromhetente különböző műsorokat és fellépőket láthat a közönség. Az újranyitással kapcsolatban beszélgettünk a műsor rendezőivel, a Hortobágyi Károly-díjas Silver Power erőemelő duó tagjaival, Füzy Anitával és Kranitz Krisztiánnal.

Méltán mondhatjuk, hogy a Fővárosi Nagycirkusz és a Silver Power cirkusztörténelmet írt azzal, hogy a pandémia alatt az európai cirkuszok közül egyedül a Fővárosi Nagycirkuszban zajlottak online, élő előadások. Ti, mint rendezők és artistaművészek, hogyan éltétek meg ezt az időszakot?

Kranitz Krisztián: A Dinasztiák című műsor kizárólag magyar artistaművészek közreműködésével jött létre, aminek köszönhetően páratlanul jó helyzetben voltak a külföldi kollégáikhoz képest, akiknek teljesen leállt az életük. A Fővárosi Nagycirkuszban nemcsak próbalehetőséget kaptak, de fizetett fellépéseik voltak a pandémia időszaka alatt is. Ezáltal nem romlott le a kondíciójuk, nem estek ki a rutinból és a reményt sem veszítették el, hogy valaha visszatérhet az élet a normál kerékvágásba. Csodálatos volt ismét kosztümben, fényekkel és zenével kísérve fellépni a manézsban annak ellenére is, hogy a közönség fizikailag nem volt jelen. Meg kellett tanulnunk a kameráknak dolgozni, átállítani a produkciók fényeit, hogy jól mutassanak a kamerák képein. Viszont ez a helyzet rengeteg plusz lehetőséget is adott, lehetett játszani a szögekkel, hogy a kamerák ne a rekvizitek kipakolását, hanem csak a bohócot vagy a tánckart mutassák. De a technikai lehetőségek tették lehetővé azt is, hogy az egyik műsorunkat vágás nélküli, mozgó kamerákkal kezdhessük el. Ebben és a közvetítések lebonyolításában a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ fenntartásában működő Oktopus Multimédia Intézet diákjai és a Fővárosi Nagycirkusz videóstábja voltak a segítségünkre. A műsorok online térbe történő áthelyezése is nagy kihívás volt, ahogy az is, hogy az épület ötvenéves fennállását ünneplő gálaműsorral együtt öt darabot rendeztünk, ami normál esetben a Fővárosi Nagycirkusz repertoárjában másfél évet tenne ki. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett és jelenleg is részt vesz a műsorok létrejöttében.

 A versenytáncosokból álló tánckar – Stana Alexandra, Sípos Viktória, Bendó Csilla, Szőke Zsuzsanna, Keresztszegi Ramóna, Szabó Réka Zsófia, Köcse György, Szabó Gábor, Tóth Katica – Maka Gyulával kiegészülve emeli a műsorok fényét. Koreográfus: Valcz Szabolcs, jelmeztervező: Polyák Eszter.

Füzy Anita: Évek óta alkotunk meg artista produkciókat, valamint rövidebb műsorokat. Tavaly az Eötvös Susy Cirkuszban nyílt rá először lehetőségünk, hogy egy egész estét műsort rendezzünk. Majd a Fővárosi Nagycirkusz vezetése is felkért, hogy hozzuk tető alá a Dinasztiák című műsort, amely háromhetente különböző tematikájú műsorokkal és fellépőkkel jelentkezett az online térben. Ezt a négy műsort láthatja a közönség személyesen is június 4-től augusztus 22-ig.

 Számos produkció koreográfiáját direkt a Dinasztiák című műsorra állították össze, ahogy a Porond Ifjú Csillaga-díjas Biritz Ákos gurtniszámát is. 

Mikortól láthatók és milyen tematika szerint épülnek fel a műsorok?

Füzy Anita: Sok kiváló magyar artistaművész van, akiknek a Fővárosi Nagycirkusz vezetése fellépési lehetőséget adott, ezért az online műsorok közel háromórásra nyúltak. A nyitás után viszont le kell rövidítenünk a műsorszámokat, hogy beleférjenek a megszokott műsoridőbe. A június 4-től 22-ig tartó Születésnap alcímű műsor egy varieté elemekkel tarkított, klasszikus cirkuszi show. A június 25-től július 11-ig tartó Bál című műsorban még nagyobb szerepet kap a tánckar és a konferanszié, Maka Gyula, aki a műsorok kedvéért rengeteg táncbetétet tanult meg.

A július 16-tól augusztus 1-ig tartó Orient expressznek az a kerettörténete, hogy vonaton utaznak az artisták, minden egyes megálló egy artista produkció, ami után felszállnak a vonatra és utaznak tovább. A legvégén mindannyian egy nagy partira érkeznek, ahol buliznak egyet. Ennél a műsornál is nagy szerep jut a kivetítőknek, ahol az előre felvett vonatra szálló részek kerülnek bemutatásra. Az augusztus 6. és 22. között látható Nászút című, színházi elemekkel tarkított műsorban egy frissen házasodott szerelmespár utazza körbe a világot, a különböző helyszínek hangulatát pedig az adott artistaprodukciók és táncok adják vissza.

Mivel a műsorokban nagy szerepet kap a táncművészet, ezért Valc Szabolcs koreográfus vezetésével sikerült egy olyan versenytáncosokból álló tánckart szerződtetni, akik világviszonylatban is megállják a helyüket.

Cirkusztörténelmi pillanat a Fővárosi Nagycirkuszban! Az Ádám, a Donnert és a Richter cirkuszi dinasztiák tagjai egy közös számban!

Mi volt az elsődleges szempont a műsorok összeállításakor?

Füzy Anita: A műsorokat úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály számára élménydúsak legyenek, ami a közönség visszajelzései alapján sikerült. Minden egyes részletet úgy alkottunk meg, hogy a közönség élvezze. Mivel nem rendezőként, hanem artistaként kezdtük a pályafutásunkat, nem azt néztük, hogy nekünk mi tetszik. Több mint húsz év tapasztalata után, követve a cirkuszi trendeket, tudjuk, hogy mit tapsolnak meg és mi az amit ki kell hagyni, mert unalmas. Többek között ezért is képviselteti magát szinte az összes cirkuszművészeti zsáner: levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-, erőemelő-, görkorcsolya-, handstand- és illúziószámok mellett az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj-, ló-, macska-, és kutyaszámok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócok gondoskodnak.

Kranitz Krisztián: Alig várjuk, hogy ismét közönség előtt léphessünk fel. Az artisták számára a közönség szeretete és visszajelzései a legfontosabbak, hiszen sokan csupán a tapsért kockáztatják az életüket. Arra tettük fel az életünket, hogy önfeledt, örömteli perceket okozzunk a közönségnek, akik a produkcióinkat nézve elfeledkeznek a mindennapok gondjairól.

 A Dinasztiák című műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsánerszám látható lesz, többek között Donnert Kathy és Marcello Giurintano görkorcsolya száma is. 


| Forrás: fnc.hu | Szekáry Zsuzsanna | Fotó: Urbán Ádám

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek