Nyomtatás

Virtuális sétán járható be a visegrádi királyi palota

2021-04-26 574

Elindult a visegrádi királyi palotát a virtuális térben bemutató honlap. A 4iG Nyrt. Mensor3D üzletága és a visegrádi Mátyás Király Múzeum együttműködése keretében elkészült a visegrádi palota és kiállításainak bejárható 3D modellje.

A középkori Visegrád kutatásában, rekonstrukciójában és bemutatásában új lehetőségeket kínál a digitalizáció. A 4iG a legmodernebb 3D lézerszkenner-technológiával létrehozta és digitálisan is hozzáférhetővé tette a visegrádi királyi palota virtuálisan rekonstruált mását.

A palota mind a négy szintje, udvarai, kertjei, gótikus és reneszánsz díszkútjai, szobrai és termei az Anjou-kőtártól a palotafürdőig bejárhatók, illetve láthatók az interneten.

A közös munka egyik kiemelkedő eredményeként a világ kulturális örökségének megőrzésére és bemutatására létrehozott CyArk alapítvány felvette a visegrádi királyi palotát a kiemelkedően fontos emlékek 500-as listájára.

„A 4iG elkötelezett kulturális értékeink megőrzése iránt. Társaságunk a Mensor3D üzletágán keresztül folyamatosan keresi a kapcsolódásokat az örökségvédelem és a digitalizáció között. Célunk, hogy 21. századi tudást adhassunk át a múzeumoknak, illetve a kulturális értékeink felfedezésében új élményt nyújthassunk a látogatóknak” – mondta Fehér András, a 4iG Mensor3D üzletfejlesztésért felelős igazgatója. A szakember kiemelte, hogy „most először, itt tekintheti meg a nagyközönség Anjou-kori struccos kút 3D modelljét és Szakál Ernő eredeti rekonstrukciós terveit is”.

A 4iG Mensor3D és a Mátyás Király Múzeum együttműködésében korábban, K+F projektek keretében több olyan munka készült, amelyeket immár a nagyközönség is megtekinthet. Ezek közül kiemelkedik az Anjou-kori díszkút, illetve kályha 3D modellje. A cég a Magyar Nemzeti Múzeummal partnerségben valósította meg a Seuso-kincs – Pannónia fénye 3D virtuális kiállítást is, amely sok érdeklődőt vonzott. A látogatók az ingyenes online tárlaton a lézerszkennelt és nagy felbontással digitalizált tárgyakat sohasem látott közelségből, 3D-ben tekinthetik meg.

Az ingyenes virtuális sétára április 24-től itt látható>>

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek