Nyomtatás

5 könnyű, de csodaszép túra Budapest környékén

2021-03-16 1087

Budapest közelében ajánlunk 5 népszerű családos kirándulóhelyet. A látványos túraútvonalak mindegyike gyerekkel is könnyen teljesíthető, ám ezúttal sem árt a fokozatosságra ügyelni, különösen, ha kisebb gyerekekkel vagy kezdő túrázókkal kirándulunk.

A kirándulást, túrázást nem lehet elég korán a gyerekekkel megszerettetni. A babákat komfortos babahordozóban egy rövidebb erdei sétára már bátran magunkkal vihetjük, nagyobb gyerekeket pedig könnyű túraútvonalakkal vezessük be fokozatosan az erdőjárás, természetjárás élményekkel teli világába.

Amikor gyerekkel túrázunk, különösen ügyeljünk arra, hogy elegendő innivalóval, elemózsiával, kullancs- és napvédelemmel felszerelve vágjunk neki a kirándulásnak. Nagyobb gyerekeket megkérhetünk arra, hogy útközben segítsék figyelni a turistajelzéseket, sőt, magyarázzuk is el nekik, hogy mi mit jelent.

1. Paprikás-patak - Rózsika forrás - Solymári vár (Pilis)

A Budai-hegység legnagyobb vízesésével a hangulatos Alsó-Jegenye-völgyben csordogáló Paprikás-patak büszkélkedhet. A szelíd patak mellett egy gyerekbarát-babakocsi barát kellemes sétaút halad, ahova még a kirándulást kedvelő nagyszülőket is bátran magunkkal vihetünk. A sétaútvonalat teszteltük, valóban bejárható babakocsival. A túra hossza körülbelül 6 kilométer, amit kényelmesen 2 óra alatt lehet teljesíteni. Az autót a solymári Shell kút környékén érdemes leállítani. A túraút a főút másik oldaláról indul, ahol tájékoztató tábla segít eligazodni.

Rövid idő alatt érjük el az út egyik látványosságát, a vízesést, majd a sétát folytatva hamarosan egy látványos fotóponthoz, egy érdekes homokkőfalhoz jutunk, ami a nagyobb gyerekeket azonnal mászásra csábítja. Nem messze ettől a helyszíntől találjuk meg a Rózsika-forrást, amelynek vize sajnos nem iható.

cst2

A forrástól 10 perc sétára nyílik egy kellemes tisztás, ami baráti-családi piknikek, szabadtéri játékok, labdázás kényelmes helyszíneként kínálja magát. A közeli Solymári vár már innen látszik, kis pihenő után érdemes azt is felkeresni. A Solymári várat elérve visszatérhetünk ugyanazon az útvonalon, vagy akár valamivel nagyobbat kerülve az Alsó-Patak-hegyen át körbe.

2. Remete-szurdok - Remete-barlang - Ördög-árok (Pilis)

Kiindulópont: Máriaremete. A kisgyerekes családok körében méltán népszerű kirándulóhely a Remete-szurdok. Túránkat a Máriaremetei Kisboldogasszony-templomtól indíthatjuk, amely rövid szakaszon egybeesik az Országos Kéktúra útvonalával. A Hosszú-erdő-hegyet megkerülve, egy szép panorámát nyújtó hegyoldalon ereszkedünk le a Remete-szurdok bejáratához.

A túra körülbelül 5 kilométer hosszú, amit kényelmes tempóban 2-2,5 óra alatt lehet bejárni. A turistaútvonal gyerekbarát, száraz, jó időben sportváltozatú babakocsi barát, esős idő után ellenben nem érdemes babakocsival nekivágni. A kellemes sétaút a látványos Őrdög-árok partja mentén halad.

cst3

A szurdok viszonylag rövid, mintegy 30 perc alatt végigjárható - útközben a Remete-barlanghoz lehet feljutni egy meredek csapáson. A hegyet a kék jelzésű turistaútvonal kerüli körbe, amely egyben tanösvény is.

3. Jági-tanösvény - Jági-tó (Pilis)

Kiindulópont: Pilisszentiván. Túránkat Pilisszentiván sportpályájától indítjuk (Budapest irányából érkezve ez a falu másik végén fekszik). A sportpálya mellett egy szerényebb kínálatú büfé található, amitől ne várjunk túl sokat. Arra éppen alkalmas, hogy a sportpálya büféjében pár száz forintért tájékoztató kiadványt vásárolhatunk a tanösvényről - érdemes megvenni.

Innen indulunk, ahonnan könnyű, 4 kilométer hosszú erdei körséta tehető. Még akkor is, ha nagyon lassan haladunk, és több helyen elidőzünk, akkor sem vesz több időt igénybe, mint 2 óra, emiatt kezdő, "bemelegítő" gyerekes túrázásnak kiválóan alkalmas, sőt, kondíciótól függően, még lehet, hogy kevés is lesz.

cst4

A kellemes körséta az erdőn halad végig, érinti a békés hangulatú Jági-tavat. Egyetlen helyen át kell mászni egy "hatalmas kétágú létrán" ahhoz, hogy a kerítés túloldalára jussunk, ahol az útvonal folytatódik, ezért babakocsisoknak egyáltalán nem ajánlott ez a túra. Babahordózóval ellenben könnyen végig lehet rajta sétálni. Időnként erdei pihenőhelyek teszik kényelmessé a túrázást, egy romantikus fahíd pedig a gyerekek fantáziáját mozgatja meg.

4. Egri vár másolata (Pilis)

Kiindulópont: Pilisborosjenő. Az egri vár másolata a Pilisben, a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, Pilisborosjenő határában fekszik, közel a Teve-sziklához és az Országos Kéktúra útvonalához. A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül. Bár a vár nem igazi, a "várrom" mégis kellően felcsigázza a gyerekek érdeklődését.

Az autót a Házi-réti-horgásztónál (brit katonai temetőnél) parkolhatjuk le. A várat elérve a túrát tovább folytathatjuk egy nagy kört leírva, ám számítsunk rá, hogy ha körbesétálunk, akkor 10 kilométer hosszan kell gyalogolnunk, ezért kisebb gyerekekkel érdemes már a várnál visszafordulni.

Ha körtúra mellett döntünk, akkor a különleges hangulatot árasztó Teve-szikla izgalmas formációit, a kellemes Pilisborosjenői tanösvényt, Köves-bércet vehetjük közelebbről szemügyre, vagy a Balázs-lépcső homoklépcsőin ereszkedhetünk le.

5. Holdvilág-árok (Visegrádi-hegység)

Kiindulópont: Kiskovácsi. Az egyik legnépszerűbb, ha nem a legnépszerűbb kirándulási helyszín a Pilisben, amely Pomáztól körülbelül 6 kilométerre található. Gyalogosan Kiskovácsi vagy Lajos forrás felől közelíthető meg. Egyes feltevések szerint ezen a területen állt egykor Attila városa, egy másik feltételezés szerint Árpád fejedelmet temették el itt. Ezek az elméletek mindmáig nem nyertek tudományos igazolást, ám a hely rejtélye alkalmas arra, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsük a történelem iránt.

cst5

Még a túrázáshoz szokott, nagyobb gyerekekkel, illetve sportosabb nagyszülőkkel is kizárólag száraz, jó időben vágjunk neki ennek a túrának, ami könnyűnek nem, de élmény dúsnak mindenképpen mondható. Esős, nedves időben ugyanis a csúszás veszély fokozott, a mászás, a meredek létrahasználat néhol nehézkessé válik. Az árok valójában egy patak medre, ami olvadáskor vagy esők idején levezeti a hegyről a vizet. A Holdvilág-árok hossza körülbelül 1,2 kilométer.

A túrát több helyszínről is indíthatjuk, tipp: túránkat indítsuk a Kiskovácsi kórháztól piros kereszt jelzést követve.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek